Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den kalla försommaren kostar villaägaren en tia

Från 2014
Höghus
Bildtext Många husbolag har fått slå på värmen på nytt.
Bild: Yle/Hanna Sjöström

En tia eller tre euro. Så mycket extra i värmekostnader kan den kalla försommaren ha kostat dig, beroende på hur du bor.

Trots att juni månad varit kall kan Peter Estlander på disponentbolaget Estlander & Co inte vara missnöjd med vädret.

- Våren har ju varit så jättevarm så åtminstone här i stan har vi haft en stor inbesparing på värmekostnaderna i alla husbolag, säger Estlander.

När man räknar på årsbasis är man fortfarande på plus, berättar Estlander. I en del husbolag har man varit tvungen att slå på värmen efter att ha stängt av den i maj eller början av juni, men den principen har man inte i den husblag Peter Estlander än disponent för.

- Om man har den här principen borde man säkert ställa om och sätta på värmen nu.

"Ring servicebolaget"

På Finsk Energiindustri har man statistik som visar att fjärrvärmeförbrukningen för juni månad ligger på kring en tredjedel mer än det normala. Samtidigt var förbrukningen under perioden september 2013 till maj 2014 elva procent mindre än under vanliga år, säger Mirja Tiitinen.

- Om man omvandlar det till euro har juni månad kostat kring tio euro extra för en som bor i villa och några euro för en som bor i höghus, säger Tiitinen.

Samtidigt kan den genomsnittliga villaägaren ha sparat kring 130 euro under september-maj.

Känns höghusbostaden kylig har disponenten Peter Estlander ett enkelt råd:

- Man kan alltid börja med att ringa till servicebolaget eller disponenten och fråga om man kan sätta på värmen om den av någon orsak har stängts av helt och hållet, säger han.

Diskussion om artikeln