Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Hur kuttrade min svenska mormor med helfinska morfar?

Från 2014
Uppdaterad 19.12.2014 10:55.
Mari Koli är en av Vegas sommarpratare 2014
Bildtext Mari Koli är en av Vegas Sommarpratare 2014
Bild: Cata Portin

Tvåspråkighet och språklig identitet är vad förlagschef Mari Koli funderar på i sitt sommarprat. Med avstamp i sina morföräldrars harmoniska äktenskap spinner hon vidare till dagens språkdebatt. Mari berättar också när hon som femåring hittade sin pappa död efter ett självmord.

Mari Koli 2014

27:38

När Mari Kolis finskspråkiga morfar Yrjö friade till mormor Naemi på Vasklot bro lär de ha behövt en ordbok för att försäkra sig om att de förstod varandra rätt.

- Till Yrjös ära måste sägas att han aldrig försökte tvinga eller locka mormor Nammi till språkbyte, vilket inte var ovanligt under de ännu språkpolitiskt heta åren fram till världskriget.

- Jag har ibland undrat hur deras kärleksspråk lät. Kuttrade de på två olika språk lika konsekvent som i vardagen eller skapade de ett eget blandkärleksspråk?

Tvåspråkigheten blev således en naturlig del för Maris mamma, hennes morbror och moster. Maris mamma gifte sig i sin tur med en helt finskspråkig man, Paavo Koli.

- I mitt barndomshem florerade finskan och svenskan minst lika fritt som i mammas barndomshem, men med den skillnaden att det speciellt efter pappas död inte fanns någon tydlig konsekvens i med vem man talade vilket språk.

- När jag var barn på 60- och 70-talet funderade man inte så mycket på språkpedagogik och språkkonsekvens för att inte tala om någon medvetet driven språkpolitik.

Också Mari Koli gifte sig med en finskspråkig man. Hon har konsekvent talat svenska med barnen, hennes man finska.

- Med varandra talar vi alltid finska.

Rotlöshet i en tvåspråkig identitet

-Ibland får jag en konstig flytande känsla av att vara ständigt på väg in eller ut ur mig själv, men aldrig riktigt framme i det som är jag.

-Det går inte att tala flera språk samtidigt, att vara två språk samtidigt. För det finns skillnader i de språkliga identiteterna.

Pappa begick självmord

- Min pappa tog livet av sig våren 1969 i vårt hem i Tammerfors.

Innan sin död hade pappan länge kämpat med sömnlöshet och mot djupa svackor av depression. Krigets fasor hann till slut ikapp honom.

På grund av sin samhällsstatus, nationell krigshjälte, doktor i sociologi och rektor för Tammerfors universitet, blev pappans självmord offentlig på ett sätt som inte annars skulle ha varit fallet.

- Det var jag som hittade min pappa död fast jag inte kommer något ihåg av det. Inte ens efter att jag i vuxen ålder frågat mina systrar hur pappa tog livet av sig kan jag följande morgon minnas vad jag fått höra.

Mari Koli har sent omsider gått hos en psykiater i helt andra sorger och då har hennes minneslucka diskuterats.

- Det är barnet i mig som för att skydda sig själv kapslat in minnet av min självmordsdöda pappa, förklarade psykiatern vänligt.

Mari har under hela sitt vuxna liv fört en envis dialog med sig själv att inte låta det förflutnas trauman ta kontrollen över sitt liv. Också då när hennes enda bror valde samma utväg som pappan.

Rädslan har hon inte blivit kvitt, men hon kan idag tacka skuggan för sin genuina kärlek till den igenkännbara, gråtrista vardagen, den som hon delar med de människor hon älskar och bryr sig om.

- Och som älskar mig trots mina brister och jobbiga sidor. Jag tror det är min kärlek till vardagen som gör mig till en lycklig människa.

Bland annat den här musiken spelar Mari Koli i sitt sommarprat:

Mari Koli sommarpratar den 16 juli kl 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hennes sommarprat på Yle Arenan.

Radio Vega sänder Mari Kolis sommarprat i repris den 26.12.14 kl 16.08

Mer om ämnet på Yle Arenan