Tove Bäcklund och Juhani Rantala var bland de första som flyttade in i Östanåparken: ”Här vill vi stanna”

Tove Bäcklund och Juhani Rantala var bland de första som reserverade bostad och flyttade in i Östanåparken på Nickby gamla sjukhusområde.
Nicky sjukhus grundades för mentalvårdspatienter för hundra år sedan.
Några tisdagar i rad sände Yle Östnyland en serie från Nickby sjukhusområde.
Det första inslaget sändes tisdagen den 24.6 och då fick vi träffa Tove Bäcklund och Juhani Rantala som båda var tidigt ute med att reservera bostäder när byggnaderna sanerades till bostäder.
Pionjärer på området
Bäcklund åkte för ungefär fjorton år sedan in till Bulevarden i Helsingfors den första morgonen det var möjligt att börja reservera bostäder.
Hon fick se en hel del gamla ritningar men det var ännu väldigt oklart hur den slutliga utformningen av bostäderna skulle se ut.
Området var bekant sedan barndomen för Bäcklund, eftersom både hennes farmor och farfar hade arbetat på området.
Då Tove Bäcklund såg den lokal som skulle komma att bli hennes framtida bostad för första gången var synen inte vacker.
Byggnaderna hade farit illa då de stått tomma länge och det såg minst sagt hemskt ut. Idag är hon glad att hon vågade reservera en lägenhet.
-Man kan kanske säga att vi är ett slags urinvånare eller pionjärer här säger Rantala och Bäcklund och skrattar. Det är lättare att flytta in nu. Det är en vacker och fin plats att bo på hälsar de båda pionjärerna möjliga framtida invånare.
Rantala är ordförande för invånarföreningen och berättar att invånarna på området gärna gör saker tillsammans. Det har uppstått ett slags byagemenskap mellan invånarna.
Här hälsar man på varandra och vill man dricka kaffe med någon så ordnas det också. I början då alla var nya på området gjordes ännu mera saker tillsammans.
Skadegörelsen har ökat
De tomma husen på sjukhusområdet har tidigare råkat ut för en hel del skadegörelse. Tyvärr verkar skadegörelserna inte ha minskat på området, snarare tvärtom.
Rantala säger att speciellt den så kallade nya administrationsbyggnaden råkat ut för vandalism. Det ska antagligen bli bostäder i byggnaden som är såld.
Rantala och Bäcklund hoppas på att byggnaden i framtiden ska kunna fungera som ett visitkort för området. På grund av byggnadens placering är den en av de första synerna som möter områdets besökare.
Rantala säger att invånarna länge hoppats på att det övergivna administrationshuset skulle piffas upp. Det här är en bra början, hoppeligen saneras de andra ödehusen också med tiden.
Området är unikt
Med tanke på framtiden finns på önskelistan i alla fall en liten affär och ett mysigt café.
Hur känns det att bo på i en historisk miljö, med den historia området har?
-Det känns fint. Jag tänker aldrig desto vidare på dedär människoödena. Det är vackert och lugnt säger Bäcklund. Rantala instämmer och tillägger att husen är väl byggda, att sådana här ställen som Östanåparken inte längre byggs. Området är unikt.
Det bästa med att få bo i Östanåparken är kultur och miljö samt lugn och ro, funderar Rantala. Samt de bästa grannarna tillägger både Rantala och Bäcklund med en mun.
Det är också en bra motvikt till ett hektiskt arbete att bo i Östanåparken. Här vill de båda stanna.