Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lyckad familjefest på stranden i Lovisa

Från 2014
Uppdaterad 25.06.2014 08:02.
Jukka Poika i Lovisa
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Att det har varit en regnig och mulen förmiddag märks inte av på Plagen i Lovisa på tisdag eftermiddag. Solen skiner och också Lovisaborna strålar när de i lag om fem får testa på att spela stångfotboll. Och snart ska ju artisten Jukka Poika kliva upp på scenen.

Picnic on the Beach heter dagens festligheter som ordnas av Lovisas Kultur- och fritidsväsende. Idrottsinstruktör Karolina Hovi är glad över att de lyckats locka så många besökare till Plagen i dag. Det är hon som i dag får hålla i megafonen och meddela vilka lag som står på tur i stångfotbollsturneringen.

Stångfotboll i Lovisa
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Ny, underhållande sport

De allra senaste sommarplågorna spelas från de stora högtalare som företaget X- perience satt upp bredvid en blå, stor, uppblåsbar gummibana. Det ser ut som en hoppborg, men på marken finns det sand, och i mitten fyra stycken stänger. Vid dem är sammanlagt åtta människor fastsatta med varsitt band. Medan de håller i sig i stängerna så försöker de sparka in fotbollen i motståndarnas mål. Den här lekfulla sporten kallas för stångfotboll och är en ganska ny grej i Finland, säger Samuli Raitmaa, som reser runt i Finland och ordnar turneringar i stångfotboll.

Stångfotboll i Lovisa
Bildtext Samuli Raitmaa
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

- Det här är en kul grej som passar för alla. Vi har haft spelare som är omkring 70 år. Beroende på hur många lag som tävlar så är matcherna olika långa. I dag är de fem minuter, för sammanlagt 12 lag har anmält sig, säger Raitmaa.

Ett gott gensvar, det har Raitmaa och hans kollegor fått i Lovisa.

- Vi är positivt överraskade över responsen vi fått här i Lovisa. De är så glada här och vi har fått se mycket blandade åldrar i lagen i dag, säger Raitmaa.

Picknickande besökare

Eftersom Lovisa stad ändå döpt evenemanget till Picnic on the Beach och uppmanat Lovisaborna att hämta med saker för picknick, så syns också många besökare sittande i ring på en filt. Några som inte sparat på krutet i fråga om godsaker är Heidi Mannonen och Jonna Kiviranta som med sina döttrar kommit hit i dag. De har med allt möjligt ätbart, till exempel ärtor, kex, godis och chips. Barnen Julia och Mimosa hade länge sett fram emot att se Jukka Poika uppträda.

Picknickbesökare
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

- Vi har lovat barnen att komma, de har längtat efter att se Jukka Poika. Även om det regnade så skulle vi ändå vara här men vi tog nog med regnrockarna för säkerhets skull, säger Kiviranta.

Också Kivirantas kompis Heidi Mannonen har sett fram emot den här dagen.

- Såklart man kommer hit när det en gång ordnas någonting i Lovisa, och sen är nog Jukka Poika värd att se, säger Mannonen.

Julia och Mimosa är lite blyga för bandspelaren så de själva säger ingenting, men på håll syntes det sedan hur mycket de njöt när deras favoritartist stod på scenen.

Dans till reggae

Jukka- Poika är det största dragplåstret för dagen. Med sin lugna stämma får han alla i publiken att genast gunga med. DJ Stormy sköter om musiken, men verkar lite förkyld i dag, då hon snyter sig flera gånger.

Jukka poika
Bild: Yle/ Frida Lönnroos

Plagens gräsmatta är smockfull av publik i alla åldrar. Barnen håller till längst framme och de lite äldre står bakom och nickar med sina huvuden i takt till musiken. Det är en fin dag i Lovisa.