Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Camerons ex-presschef skyldig till telefonavlyssning

Andy Coulson, tidigare chefredaktör på News of the World

I Storbritannien har domarna fallit i telefonavlyssningsskandalen. Premiärminister David Camerons före detta presschef och tidningen News of the Worlds förra chefredaktör, Andy Coulson, är skyldig och kan dömas till två år i fängelse. Hans kollega, Rebekah Brooks, går fri.

Den åtta månader långa rättegången mot cheferna på tabloiden News of the World har ibland påmint om en såpopera. Det har avslöjats att kollegorna Rebekah Brooks och Andy Coulson hade ett utomäktenskapligt förhållande med varandra och att Rebekah Brooks man, Charlie Brooks, gömde undan några datorer, inte för att göra sig av med bevismaterial, utan för att det fanns porr på hårdskivorna.

Efter en åtta dagar lång överläggning fattade juryn sitt beslut. Coulson, som efter sin tid på News of the World, blev premiärminister David Camerons presschef är skyldig till försök att bryta sig in i telefonbrevlådor. Han var den enda av de sju åtalade som inte friades. David Cameron har nu bett om ursäkt för sitt val av presschef.

- Jag tar fullt ansvar för att jag anställde Andy Coulson. Jag trodde på det han har sagt om telefonavlyssning. Nu visar det sig att jag hade fel och jag ber om ursäkt.

Skandalen fick sin början år 2011 då det avslöjades att tidningen News of the World, som ägs av Rupert Murdochs organisation News International, hade anställt en privatdetektiv som bröt sig in kändisars, kungligheters och privatpersoners röstbrevlådor. Bland annat avlyssnades den mördade tonåringen Milly Dowlers röstbrevlåda, något som fick hennes föräldrar att tro att hon fortfarande var vid liv.

Det blev snabbt klart att det var frågan om systematisk och rutinmässig avlyssning. Enligt den brittiska polisen kan upp till 5 500 personer ha avlyssnats och tusen av dem är definitiva offer.

Tre år efter de första avslöjandena har nu fem journalister och privatdetektiven Glenn Mulcaire dömts för avlyssning. Tidningen News of the World lades ner 2011 och Rupert Murdoch intervjuades av ett specialutskott i underhuset. Levesonutredningen kördes igång och Storbritannien såg över sina presslagar.

Mycket har hänt, men det många brittiska journalister nu frågar sig är vad som kommer att hända med Rebekah Brooks. Hon är den första kvinnan i landet som blivit chefredaktör för en nationell tabloidtidning. Hon var en av Rupert Murdochs nära vänner och dessutom nära bekant med landets tre senaste premiärministrar. Hon har fortfarande många vänner inom både politiken och media. Nu väntar britterna på en comeback.

Charlotta Buxton