Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Låttext av Dylan slog auktionsrekord

Från 2014
Uppdaterad 25.06.2014 08:47.
Bob Dylan i Vietnam 2011
Bildtext Sångtexten till Bob Dylans världsberömda låt "Like a rolling stone" auktionerades ut för över 2 miljoner dollar i New York.

Bob Dylans världsberömda låt "Like a rolling stone" har slagit nytt rekord på Sotheby´s auktionshus i New York. Det var själva sångtexten som under gårdagens auktion gick för över 2 miljoner dollar.

Fyra handskrivna sidor på brevpapper från ett hotell i Washington. Året var 1965 och den 24-åriga Bob Dylans anteckningarna med alla rättelser och små teckningar skulle bli en av populärmusikens mest hyllade sånger.

- Med ett slutpris på drygt 2 miljoner dollar är det ett världsrekord säger Richard Austin från Sotheby's i New York om tisdagens auktion som var en del av en särskild rocksatsning.

Det förra toppriset i den här genren härstammar från år 2010 då John Lennons text till "A day in the life" gick för 1,2 miljoner dollar.

Nu var det fråga om anonym Dylan-fan från Kalifornien som stod för rekordsumman, och vid Sotheby's har man lagt märke till att 1960-talets sångtexter gör väl ifrån sig på dagens auktionsmarknad.

- Dylan drar till sig entusiastiska samlare. Men det här är också en text till en sång som förändrade mycket i populärmusiken. Det var fråga om den första sex minuter långa singlen och den förde Dylan in i den elektriska eran. Låttexten är ett oerhört viktigt manuskript i rockens historia, menar Richard Austin från Sotheby's.

Under samma auktion såldes också två sidor av Dylans text till "A hard rain's a-gonna fall" för 485.000 dollar.

Det var fråga om den första tillställningen på ett årtionde vid auktionshuset i New York som enbart handlade om musikens historia. Också andra artisters verk och instrument var representerade, bland dem Bruce Springsteen, Joni Mitchell, Beatles och Elvis Presley.