Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Trastar jagas även under häckningstid

Från 2014
Uppdaterad 25.06.2014 11:48.
Stefan Pellas

Fåglar ska inte jagas under deras häckningstider enligt jaktlagen, men trots detta kan jordgubbsodlare få undantagstillstånd för att skjuta björktrastar under häckningstiden.

Stefan Pellas, som är jaktchef på Finlands viltcentral i kustösterbotten, ser undantagstillstånden som ett sista alternativ för odlarna.

Enligt en artikel av Natur & Miljö så innebär jakt under häckningstid att många föräldrafåglar blir skjutna vilket också leder till många fågelungar svälter ihjäl.

Björktrasten är inte på något sätt hotad för tillfället men lokala ornitologföreningar tycker ändå att man ska undvika att jaga dem under häckningen eftersom inverkan på populationen är mer oklar då.

I kustösterbotten har tre lokala odlare fått tillstånd att skjuta trastar. De ville inte kommentera saken men sade att de har haft stora problem med trastar och har därför varit tvungna att skjuta bort en del.

Pellas ville också lyfta fram att jakten på björktrastar inte alls var reglerad tidigare och att det har blivit bättre nu de senaste 10 åren. Han ville också påminna att även undantagstillstånden har sina begränsningar.

I sommar får 420 björktrastar skjutas vid de odlingar som har tillstånd.