Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lagutskottet sade nej till samkönade äktenskap

Från 2014
Uppdaterad 25.06.2014 14:00.
Två homosexuella män håller varandra i handen

Riksdagens lagutskott har röstat ner medborgarinitiativet om en könsneutral äktenskapslagstiftning för hetero- och homosexuella par. Rösterna föll 10-6.

Personerna bakom medborgarinitiativet och kampanjen Ja 2013 uttryckte sin besvikelse över lagutskottets beslut. Ordförande Sanni Moilanen hoppas ändå att beslutet inte påverkar riksdagen då frågan behandlas i höst.

- Naturligtvis är vi besvikna över att det i lagutskottet finns personer som motsätter sig initiativet och som inte lyssnade på folkets åsikt, sade Moilanen.

Medborgarinitiativet om en könsneutral äktenskapslagstiftning samlade närmare 170 000 underskrifter och överlämnades till riksdagens talman i december.

Tio röster emot

Alla utskottsmedlemmar från Centern, Sannfinländarna, Kristdemokraterna och Förändring 2011 röstade emot förslaget, liksom två av Samlingspartiets medlemmar. Dessa var var Kaj Turunen (Sannf), Arto Pirttilahti (C), Markku Mäntymaa (Saml), Anne Holmlund (Saml), Kari Tolvanen (Saml), James Hirvisaari (Förändring 2011), Ari Torniainen (C) ja Peter Östman (KD). Också Arja Juvonens (Sannf) ersättare Mika Niikko röstade emot förslaget.

Frånvarande var Suna Kymäläinen (SDP) och Mikael Jungner (SDP). Om en utskottsmedlem inte är på plats kommer ersättaren i första hand från det egna partiet, men den här gången var en av ersättarna Eeva-Marja Maijala (C), som röstade emot lagförslaget.

Sex röster för

De som röstade för var Aino-Kaisa Pekonen (VF), Stefan Wallin (SFP), Johanna Ojala-Niemelä (SDP), Kristiina Salonen (SDP), Oras Tynkkynen (Gröna) och Jaana Pelkonen (Saml).

- Det här var ändå bara första halvleken, och den andra halvleken spelas i höst, skrev Stefan Wallin i ett pressmeddelande.

Då gäller det för riksdagens stora sal "att visa att Finland vill vara ett öppet och jämlikt land där allas likhet inför lagen garanteras och kärlek inte graderas som mer viktig och mindre viktig", tillade Wallin.

Wallin och Ida Schauman på Svensk Ungdom är "förbluffade" över att tre av fyra samlingspartister röstade emot trots att partiet år 2010 beslöt att stöda en könsneutral äktenskapslag.

- Politiker borde tänka mera på de människor som lagstiftningen berör och mindre på hur frågan påverkar deras egen valframgång nästa vår, skrev Schauman.

Riksdagen röstar om initiativet i höst. Om en majoritet av riksdagsmännen röstar för medborgarinitiativet går det vidare till riksdagens stora utskott som fattar ett slutgiltigt beslut.

Sanni Moilanen på Ja 2013 är hoppfull.

- Enligt våra uppgifter stödjer merparten av riksdagsledamöterna lagen. Ser vi på det övriga Norden, ligger vi klart efter, sade Moilanen.

Läs också:
Äktenskapslagen: Jungner ångrar försening