Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Min musik: Mina elever lärde mig lyssna på punk

Från 2014
Leif Wikman

Leif Wikman har undervisat blivande veterinärer på universitetet och fått lära sig av sina studeranden att punk är bra musik. Musiken i övrigt använder han som en bred anteckningsbok i livet.

Han är en 65-årig veterinär från Kotka. Han har jobbat som universitetslärare, med privat mottagning och försäkringsbolagas veterinär samt radioveterinär på 90- och 00-talet. Numera är han deltidspiensionerad.

Leif gillar att läsa, lyssna på musik och se på bra (och tidvis dåliga) filmer. Dessutom tycker han att släktforskning är intressant.

Musik öppnar dörrar i minnet

Musiklyssnandet har ökat tack vare Spotify och mest blir det att lyssna vid datorn men också under bilfärderna. Han lyssnar på musik alltid då det är möjligt.

- Jag har nog försökt börja lyssna i lurar då jag motionerar - det är lättare att motionera då man lyssnar på musik.

Han tycker om alla slags musik men måste han välja en genre så är det rock'n rollen som han gillar bäst. Om musiken i livet säger han att han använder den som en bred anteckningsbok.

- Musiken öppnar sådana dörrar i minnet som man inte annars kommer åt. Plötsligt då man hör en låt så kommer man ihåg händelser och känslor och minnen från långa tider tillbaka.

Han minns till exempel via David Bowies låt Helden 80-talet då han började sällskapa med sin nuvarande fru. Och via sina studeranden har han lärt sig att lyssna på punk och därför hittar man Dead Kennedys på hans lista. Att listan har bredd är det inget tvivel om för mot slutet blir det både M A Numminen och musik av Sibelius.

Måndagen den 14.7.2014 kl 19.30 och söndag 20.7 kl 8.05

1. HELDEN – David Bowie
2. ALE BRIDER – Itzhak Perlman
3. SMOKESTAUCK LIGHTNING – Howling Wolf
4. YOU CAN HAVE HER – Roy Hamilton
5. HOLDAY IN CAMBODIA – Dead Kennedys
6. HEARTBEAT – Buddy Holly
7. PARADISET – Bo Kaspers orkester
8. INGLAN IS A BITCH – Linton Kwesi Johnson
9. I DON’T WANNA GROW UP – Tom Waits
10. WHITE ROOM – The cream
11. NÄR JAG SPELAR MED MITT DRAGSPEL – M A Numminen
12. BALLADEN OM FREDRIK ÅKARE OCH DEN SÖTA FRÖKEN LIND – Anita Lindblom
13. ALLA MARCIA – Sinfonia Lahti / Osmo Vänskä

Mer om ämnet på Yle Arenan