Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Klassisk grillkiosk säljs - massiv reparation väntar

Pystygrilli
Bildtext En stor upprustningsprocess väntar den som köper den här kiosken.

Den klassiska grillkiosken "Pystygrilli" på Järnvägstorget ser nu ut att ha hittat en köpare. Helsingfors stad har ägt kiosken som är i väldigt dåligt skick, men ska nu sälja den för 262 000 euro till JP Kioskit Oy.

En konditionsgranskning av kiosken som gjordes i december visar att reparationskostnaderna under de kommande åren ligger på nästan 240 000 euro. Bland annat måste fasaden snyggas upp och repareras, nya vatten- och avloppsrör dras samt taket och fönstren repareras.

- Den där konditionsgranskningen är bara en bedömning. Det är nödvändigtvis inte så där dyrt att reparera kiosken. Kostnaden är satt i överkant, säger ändå Ari Larnemaa vid Actival som hade hand om anbudstävlingen.

Enligt Larnemaa var intresset för kiosken överraskande stort. Sammanlagt kom elva anbud inom tiden för anbudstävlingen.

Grillkiosken byggdes 1939 för sommar-OS i Helsingfors 1940, som inhiberades på grund av kriget. Den är planerad av stadsarkitekt Gunnar Taucher och är 12 kvadratmeter stor.

- Det finns få liknande kiosker kvar och kioskbyggnaden är därför skyddad. Den som köper kiosken måste rusta upp den i samarbete med stadsmuseet. Fasaden får inte förändras, säger Nils Smeds vid fastighetskontoret.

Smeds säger att staden säljer kiosken eftersom man inte har råd att rusta upp den.

Fastighetsnämnden behandlar anbuden på grillkiosken på sitt möte i morgon torsdag.