Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Positivare attityder kring skönhetsoperationer

Från 2014
Uppdaterad 25.06.2014 17:22.
Skönhetsoperation
Bildtext Utöver kirurgiska operationer görs ofta mindre estetiska ingrepp
Bild: Reuters tv

Den estetiska plastikkirurgin är ett omdebatterat ämne, men man kan märka en förändring i attityderna. De har inte alltid varit lika accepterande som de är i dag.

Plastikkirurg Kaarlo Ståhlberg säger att attityderna kring estetisk plastikkirurgi har förändrats under de tio år som han arbetat i branschen.

- Nuförtiden ser man inte estetisk plastkirurgi som en lika stor sak som förr. Det beror bland annat på att tekniken och därmed också resultaten har blivit bättre och det ser naturligare ut nuförtiden, förklarar Ståhlberg.

Förståelsen för estetisk kirurgi har enligt Ståhlberg ökat. En allmän missuppfattning är att folk som gör estetiska korrigeringar aldrig blir nöjda, utan vill korrigera mer och mer.

- Det stämmer inte. De flesta patienterna har en specifik sak som de är missnöjda med och vill korrigera.

När den specifika saken är korrigerad behöver patienten inte längre tänka på den saken, utan kan vara nöjd. Det är en sak som motståndarna inte tänker på.

De negativa attityderna kommer i allmänhet från media och det faktum att det ofta är ingrepp som resulterar i ett onaturligt resultat som lyfts fram, säger plastikkirurg Stephan Dietz.

- Ett lyckat resultat är ett som ser naturligt ut, och kanske inte ens märks, säger Dietz.

Trender som förändras

- Tidigare har till exempel stora, fylliga läppar varit populära, säger Ståhlberg.

Numera går trenden i en naturligare riktning och i Finland uppskattas ett så naturligt utseende som möjligt. Eftersom resultaten är naturligare och ingreppen tryggare har även acceptansen ökat.

”Vi ligger efter Sverige”

Trots att attityderna hela tiden förändras till det bättre så ligger vi efter Sverige och andra nordiska länder, säger plastikkirurg Heikki Kupi.

- I Sverige är det mode med olika skönhetsoperationer och där anses det lite som att gå till frisören, säger Kupi.

Både Kupi och Ståhlberg säger att skönhetsbehandlingar överlag har ökat i popularitet vid sidan av plastikkirurgiska ingrepp.

- Vid sidan av operationer gör vi en hel del mindre ingrepp, som inte är lika komplicerade, säger Kupi.

Uppmanar till försiktighet

Stephan Dietz uppmanar personer som är intresserade av skönhetsoperationer till en viss försiktighet.

- Det lönar sig att överväga till vem man går och vad man vill göra. Onaturliga eller överdrivna resultat ska man undvika, och resultaten bör vara medicinskt säkra och motiverade, säger Dietz.

Mer om ämnet på Yle Arenan