Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Så blir en gayikon till

Från 2014
Foto från Krista Siegfrids uppträdande vid Eurovision Song Contest 2013.
Bildtext Krista Siegfrids är på bögarnas sida.

Då Krista Siegfrids ringer och vill hjälpa, då hittar man ett uppdrag. ”Jag ringde Helsingfors Pride och sade att jag ville hjälpa, och så gjorde de mig till fadder för De ungas Pride”, säger Krista Siegfrids skrattande till Yle Huvudstadsregionen.

Jag hoppas ju att jag kan vara en gayikon. Jag valdes ju faktiskt till Årets artist på QX Gaygala i Helsingfors i början av året. - Krista Siegfrids

Siegfrids har aktivt gjort kampanj för den könsneutrala äktenskapslagstiftningen, och stöder på många olika sätt regnbågsfolket. Att vara Pridefadder handlar just om att stöda, menar Siegfrids.

- Jag gör vad jag kan för att folk ska bli lite mer öppna, toleranta och accepterande.

Sitt budskap sprider hon främst på sociala medier, där också hennes fans finns.

- Jag har ju många unga fans, så därför är det extra fint att få vara fadder till De ungas Pride, säger Siegfrids.

Bildtext Krista Siegfrids i farten.

Finlands nästa gayikon?

Snackar man gayikoner i Finland går tankarna lätt till Paula Koivuniemi och hennes gelikar, starka kvinnor med ett starkt budskap. Då Krista uppträdde med Marry me i Eurovisionen 2013 var det många hbt-personer som tog henne till sitt hjärta.

- Jag hoppas ju att jag kan vara en gayikon, skrattar Siegfrids. Jag valdes ju faktiskt till Årets artist på QX Gaygala i Helsingfors i början av året.

Men att vara gayikon är inte bara tjo och tjim. Mitt i Prideveckan kom beskedet om att riksdagens lagutskott röstade emot förslaget om en könsneutral äktenskapslagstiftning, något som gjorde Siegfrids besviken.

- Jag kan inte förstå att det är sant. Finland är annars ett så modernt land, så det är konstigt att just den här saken är så svår, suckar hon.

4 min
Programmet är inte längre tillgängligt

Lite semester och många spelningar

Själv missar Siegfrids lördagens huvudfest, men lite Pride hinner hon fira.

- På tisdagen var jag på gaynattklubben Hercules och såg den amerikanska drag queenen Sherry Vine uppträda. Men till helgen har jag egna spelningar i Österbotten och Imatra, så jag missar huvudfesten.

Så mycket ledig tid blir det inte för Siegfrids mellan spelningarna, jobbet med nytt material och inspelningarna för höstens säsong av The Voice Kids.

- Men lite semester hinner jag med, en vecka nu och en vecka i augusti har jag bestämt, säger Siegfrids.