Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåtjejen som blev egyptolog

Från 2014
Uppdaterad 08.07.2014 12:53.
Egyptolog Patricia Berg
Bildtext Patricia Berg
Bild: Yle/Stefan Paavola

På onsdagsmorgnarna i Yle Östnyland får vi några veckor framåt höra om intressanta vägval och yrken. Onsdagen den 25.6 träffade vi Borgåbördiga Patricia Berg som är egyptolog. Men vad gör en egyptolog egentligen?

I Finland gör en egyptolog främst forskning som baserar sig på fornegyptiska texter. Den egna specialiseringen och studieplatsen spelar också in. Utbudet av egyptiska föremål på finländska museer är rätt skralt. Det här betyder att arbetet i Finland i praktiken går ut på att studera gamla egyptiska skrifter. Då gamla skrifter hittas i samband med utgrävningar och publiceras så småningom i stora böcker som egyptologerna sedan forskar i.

För att kunna studera mumier eller krukor borde Berg åka utomlands till något annat land och till museer som har av dem. Det faller sig med andra ord mera naturligt att forska i sådant som det finns tillgång till här i Finland.

Inte lika äventyrligt som i Indiana Jones filmerna

Berg menar att äventyr i Indiana Jones anda är ganska långt från det verkliga fältarbetet hon varit med om i Egypten. Det är inte lika äventyrligt som i Indiana Jones filmerna. Det verkliga arbetet är egentligen ganska monotont och enformigt vid utgrävningarna säger Berg. Det är väckning fem eller sex på morgonen och paus klockan ett då det blir för hett att arbeta. På eftermiddagen då det svalnat lite, fortsätter arbetet. Men visst är det samtidigt intressant att vara på utgrävningarna, då man hittar allt möjligt tillägger Berg. I Egypten hittar man hela tiden en massa saker.

Utgrävning i Egypten
Bildtext Karnak i Egypten
Bild: Patricia Berg

Vägen till egyptologi var inte rak. Patricia Berg började med studier i modersmål, därefter bytte hon till historia och egyptologin blev på samma gång hennes biämne. Tillslut bestämde hon sig för att byta huvudämne helt och hållet till egyptologi.

-Egyptologi var inget som jag varken som barn eller ung hade tänkt att jag skulle studera. Jag tror att jag ville bli matematiklärare då jag gick i högstadiet säger Berg.

Livet förde Patricia Berg till utgrävningar i Egypten istället.

Det finns ännu väldigt mycket att forska i inom egyptologin. En stor del är ännu helt outforskat. För tillfället råder det egentligen en ganska ensidig bild av Egypten. Fokus har hittills ganska mycket legat på kungarna och eliten.

Berg disputerar inom egyptologi i höst.