Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Första Kanonruset i Ekenäs

Från 2014
Uppdaterad 25.06.2014 19:51.
Ett stort gäng kvinnor går i ett motionslopp.
Bildtext Det går bra att gå, löpa eller stavgå. Bilden är från Kanontian 2013.
Bild: Yle/ Bubi Asplund

Kanonruset ordnas för första gången på lördag (28.6) i Ekenäs. Kanontian och Raseborgsruset har nu blivit ett enda motionsevenemang.

Föreningen Finlands svenska idrott arrangerar Kanonruset. Föreningens enhetschef Stina Heikkilä säger att det handlar om att effektivera och spara resurser när två evenemang blir ett.

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan

- Raseborgsruset ordnades tidigare av motionsföreningen Topptrim som också nu har en aktiv roll i det nya evenemanget Kanonruset. De var i kontakt med oss på Finlands svenska idrott i fjol höstas. Vi diskuterade oss fram till ett samarbete. Ur det samarbetet föddes Kanonruset.

Start och mål i Dragsvik

Start och målgång sker på Nylands Brigad. Deltagarna kan delta i 5, 10 eller 20 kilometer gång eller löpning eller stavgång. Kanonruset är öppet för alla och starten sker klockan 12. Tidigare ordnades Tjejernas kanontia endast för kvinnor.

Barn och unga under 15 år har möjlighet att delta i Minikanonruset. För barn över fem år finns det dessutom arrangerat program om föräldrarna deltar i Kanonruset

Stina Heikkilä säger att målsättningen är att också i fortsättningen ordna Kanonruset lördag veckan efter midsommar.

Ärtsoppa

Heikkilä lovar att det också kommer att finnas ärtsoppa på årets evenemang. Huruvida deltagarna får någon kram vid målgången som var tradition under Tjejernas kanontia är osäkert.

- Kramen beror ganska långt på beväringarnas humör på lördagen. Det kan bra vara att där delas ut någon kram.

Försvarsminister Carl Haglund (SFP) kommer däremot att vara på plats. Han tar emot alla vid målgången och ger medalj.

Det går fortfarande att anmäla sig via webben i dag. På lördag går det bra att anmäla sig på plats och ställe på Nylands Brigad i Dragsvik mellan klockan 10 och 11. Stina Heikkilä hoppas på minst 500 deltagare.

Mer om Kanonruset kan du läsa på FSI:s webbplats