Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Robin Karlsson risar klubbledningen

Från 2014
Uppdaterad 26.06.2014 16:27.
BK:s Robin Karlsson skjuter ett av sina mål på Atlasmålvakten Tuomas Laitinen.
Bildtext Robin Karlsson spelade 14 säsonger i BK-46. Nästa säsong spelar han för grankullalaget HC West.
Bild: Yle/ Patric Westerlund

Robin Karlsson är en av de många spelare som lämnat BK-46 den senaste tiden. Efter 14 säsonger i BK-46-tröjan lämnar han laget för HC West i Grankulla. Han är inte nådig mot klubbledningen.

Radio Vega Västnyland

8:12

Vad var det som fick dig att lämna BK?

- Det var inte något jag hade planerat. Det är nog flera orsaker som ligger bakom, men bland spelarna i BK har vi redan i flera års tid märkt att klubben inte längre satsar seriöst på att vinna guld. Man satsar kanske mera på juniorhandboll än på vårt lag.

Du säger att klubben inte satsar seriöst. Är det en ekonomisk fråga eller handlar det mer om mentaliteten i klubben?

- Inte kan det endast bero på dålig ekonomi, då klubben ändå bestämt sig för att skaffa två utländska förstärkningar. Det handlar om mer än ekonomin, hur man behandlar spelare helt enkelt. Det har till exempel hänt att vi åkt på bortamatcher och det finns inte spelskjortor åt alla, vissa får spela med blå t-skjortor.

Många bäckar små

Robin Karlsson
Bild: Yle / Jonas Sundström

Det har spekulerats i lagets träningutrustning och att spelare skulle ha varit tvungna att köpa sina egna tränings- och uppvärmningsoveraller. Stämmer det här?

Det stämmer så till vida att en av spelarna var tvungen att skaffa ihop sponsorer till uppvärmningsdräkterna, så att vi skulle se ut som ett lag. Att skaffa sponsorer är ju inte hela världen, men det är inte en spelare som ska göra det. Nog är det föreningen som ska se till att herrlaget ser ut som ett lag, också när de värmer upp till matcherna. Nu såg det väldigt brokigt ut i början av säsongen, med gamla dräkter, bortatröjor och hemmatröjor om varandra. Vi såg inte ut som ett lag ens när vi värmde upp.

En annan sak som nog hör till ett lag på den här nivån är en gemensam reseväska för bortamatcher. Någon sådan har vi inte sett till på tre-fyra år.

Allt det här låter som småsaker, men det visar hur styrelsen tänker. Man bryr sig inte om vad spelarna tycker och hur de har det. Styrelsen verkar tänka att då kontrakten är skrivna så är det bara att spela, sedan behöver man inte lyssna på oss mera.

Tränarfrågan gnager

Hurdan har stämningen varit inom laget den senaste tiden?

Slutet av säsongen var egentligen riktigt bra, vi hade bra stämning, spelade bra matcher och det kom mycket publik på matcherna. Men efter att säsongen tog slut hörde vi inget av klubbledningen, då laget skulle få ny tränare. Ingen frågade vad vi tyckte om den gångna säsongen. Hade man gjort det, skulle man kanske ha valt annorlunda.

Är spelarbortfallet då en tyst protest mot att spelarna inte hördes, då tränare Christer Lundqvist fick förlängt kontrakt?

Så kan det ju se ut nu när alla lämnar klubben, men i bakgrunden finns nog lite olika motiv. Några går för att de inte fått speltid, Andra lämnar klubben för att utvecklas. Jag tycker att ett lag som satsar så mycket på juniorverksamheten också borde ha ett seniorlag där unga spelare kan utvecklas. Man ska inte behöva gå till andra klubbar för att utvecklas.

Själv går jag kanske inte så mycket för att utvecklas i min ålder. Jag går för att jag vill spela i ett lag som har chanser att vinna medalj. Den chansen finns inte i BK mera, tyvärr.

Stagnation i klubben?

Det sägs också att laget är kvar i 80-talet, att ledningen inte förstått att spelare i dag är rörligare och mindre trogna sin "egen" klubb. Tycker du det ligger något i det här?

Delvis stämmer det nog att klubben stannat på ställe. Det har vi ju märkt de senaste åren, andra klubbar går vidare och kommer in på nya banor, medan BK lite stampar på ställe.

Hur kommer det sig att BK:s juniorlag år efter år tar hem priser, men i herrlaget blir det stopp?

Många åker iväg för att studera på andra orter, och det känns att klubben inte riktigt vill satsa på dem mera, de ses som förlorade spelare. Jag tycker klubben borde ge flera av de här spelarna en ordentlig möjlighet att "komma hem" och träna och spela . Så gjorde jag själv - under studietiden åkte jag tre gånger i veckan från Esbo till Karis för att träna. Då fanns det ett lag att komma hem till, ett lag som vann som vi gjorde då. Men det laget finns inte längre.

Tillbaka upp?

I hur djup kris är nu herrhanbollslaget i BK 46?

Det är nog en djup kris. Det borde bytas folk lite här och där för att komma upp ur den här krisen, det är allt jag kan säga.

Nästa säsong spelar BK-46 i division ett. Ser du något positivt med det här eller är det bara ett fegt beslut?

Det är ju inte så hemskt roligt att spela i en serie om man på förhand märker att man inte vinner en enda match. Så gick det ju i fjol för Akilles i serien. Därför är det vettigare att få lite jämnare matcher och spela i division ett med det material BK kommer att få ihop. Det kommer att vara otroligt juniorbaserat. Om man nästa säsong igen vill börja satsa på herrlaget så kan det nog lyckas. Gör man inte det, riskerar man att halka ner till division två eller tre, och därifrån är steget mycket långt till mästerskapsserien igen.

Själv spelar du för HC West i Grankulla. Vad skulle få dig att flytta tillbaka till BK?

Ett enkelt beslut från styrelsen att man vill satsa på seniorlaget. Att styrelsen diskuterar med spelarna vad en satsning skulle innebära. De kanske tycker att två inköpta spelare - som man aldrig har sett spela - är en satsning. Men då ska det ju vara förstärkningar, inte två killar som är nästan lika bra som våra egna juniorer på bänken. Jag kommer bra överens med dem, de är roliga killar, men de har nog inte förstärkt laget.

Läs mera: BK-46 drar sig ur handbollens FM-liga

Diskussion om artikeln