Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Algtest ska göra det lättare att upptäcka giftiga blågröna alger

Från 2014
Uppdaterad 26.06.2014 06:17.
Alger i vattnet i Hangö.
Bild: Yle/Robin Lindberg

Snart kan du själv ta reda på om de blågröna algerna vid din strand är giftiga eller inte. Åbo universitet och forskningsstationen VTT håller just nu på att utveckla ett test som avslöjar om algerna vid ett område är giftiga eller inte.

Markus Vehniäinen
Bild: Yle/Carmela Johansson

- Blågröna alger har varit ett stort problem i Finland i tjugo år och det är ofta svårt att veta om algerna är giftiga eller inte. Men med det här testet ska det bli lättare, säger Markus Vehniäinen, som är forskare vid Åbo universitets instititution för biokemi.

Algtestet har utvecklats under flera år och resultaten visar att testet är mycket pålitligt.

- Det är alltid bra att kontakta miljömyndigheterna för säkerhets skull om man misstänker att man har giftiga blågröna alger vid sin strand. Men vårt test visar om det finns gifter i ett vattenområde eller inte, säger Vehniäinen.

Svaret kommer inom två minuter

Algtestet mäter mängden av de två vanligaste gifterna som finns i blågröna alger, det vill säga microcystin och nodularin. Testet, som påminner om ett graviditetstest, görs genom att ta ett vattenprov och svaret syns i två rutor inom två minuter. I den ena kontrollrutan syns alltid en linje och det visar att testet har fungerat som det ska, men om den andra rutan också har en linje betyder det att det finns gifter i vattnet.

Gifterna kan finnas kvar trots att algerna försvunnit

Om testet visar att det finns gifter i vattnet så bör man vänta några dagar före man gör ett nytt test.

- Det är viktigt att testa vattnet också efter att algerna har försvunnit, för de här gifterna kan stanna i vattnet under en ganska lång tid, säger Vehniäinen.

Hur länge man bör testa vattnet efter att algerna försvunnit varierar. Om det blåser mycket och vattnet rör på sig har gifterna oftast försvunnit efter en eller två dagar. Men om vattnet är lugnt så kan det ta upp till en vecka innan gifterna har försvunnit.

Före algtestet kommer ut på marknaden återstår ännu en del tester, men målet är att testet kunde komma till försäljning 2016.

- Nästa år kommer vi att testa algtestet tillsammans med Finlands miljöcentral i naturlig miljö. Efter det kan vi börja marknadsföra och sälja testet.

Motsvarande test kunde utvecklas för TBE

Vehniäinen tycker att den här typen av test fungerar mycket bra och tycker att man också kunde utveckla ett motsvarande test när det gäller sjukdomar som förs över av fästingar.

- Jag tror att det redan finns ett test för borrelios. Men man kunde använda samma principer som i det här algtestet för att utveckla ett test för TBE, säger Vehniäinen.

Förmånligt algtest utvecklas