Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Finland brände politiskt kapital"

Från 2014
Bild: EPA / Olivier Hoslet

Finlands avgående ekonomikommissionär Olli Rehn kritiserar Finlands agerande under eurokrisen och kallar det läraraktigt beteende som tärde på Finlands politiska kapital internationellt.

Rehn deltog i dag för sista gången som kommissionär vid kommissionens möte och nästa vecka blir han europaparlamentariker. Rehns tid som ekonomikommissionär präglades långt av eurokrisen och det fanns en reell risk för att eurozonen skulle ha kollapsat.

-Det förelåg en reell fara för det under sommaren 2012 då man talade om Grexit, säger Olli Rehn till Yle nyheter.

Grexit, det vill säga att Grekland inte skulle ha kunnat hållas kvar i euroområdet, hotade för två år sedan. För krisen var också stor i betydligt större euroländer som Italien och Spanien och det kunde ha lett till en snöbollseffekt. Risken fanns att EU-ledarna inte kunde ha stabiliserat läget sommaren 2012. Men de beslut som toppmötet, alltså europeiska rådet, och Europeiska centralbanken fattade om att göra det som behövdes lugnade läget.

Så fanns det då en plan B för att rädda euroområdet?

-Det fanns inte en plan B för Grexit, för att Grekland skulle ha lämnat euron, men det fanns en plan X, Y eller vad vi kallade den, för att undvika att landet skulle lämna euron, säger Rehn.

Han går inte in i detalj på vad räddningsplanen skulle ha inneburit, men något liknande som skedde i Cypern ifjol med kapitalrestriktioner, alltså frysta bankkonton och liknande, skulle det ha inneburit.

"Finland som en läromästare"

Då det gäller Finlands agerande under krisen är Olli Rehn kritisk om än på sitt försiktiga vis.

-Finland var ett av de länder som starkast krävde ekonomisk disciplin, det kan jag förstå, men samtidigt fanns det en läraraktig attityd i förhållande till södra Europa som har lett till missnöje och som inte är till någon hjälp i internationella relationer och några kan minnas det, tror Rehn.

Det som någon kan minnas är de säkerheter som dåvarande finansministern Jutta Urpilainen krävde av Grekland och Spanien. Rehn anser att Finland brände politiskt kapital utan att få något motsvarande tillbaka. Det var ett politiskt kapital eller good will som Finland kunde ha använt i andra sammanhang. Rehn menar att det för Finland vore viktigt att samla på sig politiskt kapital genom att vara konstruktiv och lösa problem, inte att förorsaka dem.

-Ett litet land behöver alltid andra länders stöd i det europeiska och internationella samarbetet med tanke på sin egen säkerhet och ekonomi, anser Rehn.

Olli Rehn har arbetat nästan femton år på EU-kommissionen, först som kabinettschef hos den förre kommissionären Erkki Liikanen och sedan tio år som kommissionär.

-Det känns lite nostalgiskt, medgav Rehn.

På onsdagen skålades det i champagne med kollegorna på kommissionen då Rehn för sista gången deltog i kollegiets möte och avtackades av kommissionens ordförande José Manuel Barroso.