Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Också Indiana och Utah godkänner samkönade äktenskap

Från 2014
Lycka i Washington efter Högsta domstolens beslut i fjol om samkönade äktenskap

Domare i ytterligare två delstater i USA beslöt i går att man inte kan förbjuda samkönade äktenskap. I Indiana ledde domslutet omedelbart till en rusning vid stadshuset i huvudstaden Indianapolis.

Jake Miller och Craig Bowen var det första paret som lät sig vigas efter att en federal domare i Indiana hade konstaterat att alla har rätt att gifta sig, oberoende av partnerns kön:

- Det är fantastiskt, vi har väntat i åtta och ett halvt år säger en överväldigad Miller som friade via ett textmeddelande genast då domslutet hade blivit offentligt

Förbuden faller

Det är i delstat efter delstat som förbuden mot samkönade äktenskap nu faller i USA, efter att Högsta Domstolen i juni förra året förkastade den lag som slog fast att äktenskap bara kan ingås mellan en kvinna och en man.

Före gårdagens beslut hade 19 delstater och huvudstadsområdet Washington godkänt samkönade äktenskap, och det gör också en majoritet av amerikanerna visar färska opinionsundersökningar.

Men förändringarna har samtidigt lett till ett stort antal besvärsprocesser, och därför var det en ännu större nyhet i går att också en appellationsdomstol i konservativa Utah stöder homosexuellas rätt att gifta sig.

- Det här beslutet är en total seger för rättvisa och jämlikhet för alla familjer i Utah och de fem andra delstater som ingår i domstolens distrikt, konstaterade målsägarnas advokat Peggy Tomsic.

Det är första gången som en appellationsdomstol i USA ger grönt ljus för samkönade äktenskap, men rättsprocesserna slutar knappast för det.

Många bedömer att hela frågan igen kommer att landa på Högsta Domstolens bord.