Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sidebyvägen skadad

Från 2014
Uppdaterad 26.06.2014 14:25.
Bror Eriksson vid skadorna på vägen
Bildtext Bror Eriksson vid skadorna på vägen
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Förra året fick södra Kristinestad ny beläggning på vägen från Härkmeri till Sideby. I sommar har den ställvis blivit förstörd av grävarbete i dikesrenen.

- Jag är inte alls nöjd. Inte får man förstöra på det här viset en nybelagd väg, säger Bror Eriksson, en av de Sidebybor som upprör sig över den förstörda vägen.

Sidebyvägen skadad

Programmet är inte längre tillgängligt

Grävmaskinen har stått på vägen medan kablar har grävts ner i diket. Friktionen har orsakat sår i ytbeläggningen på en 300-400 meter lång sträcka. Där det är som värst är det som att köra över en tvättbräda.

- Här har vi nu till exempel en djup grop och nu när det regnar kommer vatten i gropen och bilarna kör. Då tar det inte länge förrän vi har ett hål i vägen, säger Eriksson.

Bror Eriksson är en av dem som kontaktat Kristinestads tekniska direktör, Joakim Ingves, i hopp om att saken ska drivas på.

- Jag hoppas att Ely-centralen som har beviljat det här tillståndet går dit och tittar vad de har gjort. Det är oacceptabelt att en väg som fått ny beläggning körs sönder efter nio månader, säger Ingves.

- Det enda som hjälper är att göra om ytbeläggningen på sträckan, säger Eriksson.

Lapp på lapp är inget som Sidebyborna önskar sig efter att ha dragits med lappad vägyta i tjugo år.

- Då har du ett gupp där i stället. Det är ju lika tokigt som en grop, säger Bror Eriksson.

Det är entreprenören eller det företag som har fått tillstånd att gräva som bör se till att vägen återställs, säger Kaj Mattson, som är områdesansvarig på närings-, trafik- och miljöcentralen i södra Österbotten.

På torsdag besöker han Sideby för att granska skadorna och bedömer vilka åtgärder som bör vidtas.

- Om det är ett sådant fel som leder till att det kommer att uppstå hål i framtiden räcker det med lappning, men om det är uppenbart att det kommer att bli hål omedelbart måste man göra om hela den biten som är förstörd, säger Mattsson.

Efter att gräventreprenören fått tillsägelse av Destia, som underhåller vägarna, har inga nya skador uppkommit. Men om det blir fler skador kommer arbetet att avbrytas, säger Kaj Mattson.

- Så kan vi inte göra att vi förstör en nybelagd väg bara för att få ner en kabel i diket.