Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny lag ska skydda visselblåsare

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
hand håller uppe Edward Snowden-bild som mask att klippa ut.
Bildtext Edward Snowdens anhängare välkomnar den nya lagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

En ny amerikansk lag ger ökat skydd åt anställda som rapporterar om oegentligheter inom underrättelsetjänster som CIA och NSA.

Den amerikanska kongressen har godkänt en lag som ska ge ökat skydd åt så kallade visselblåsare som jobbar för underrättelsetjänster som CIA och NSA. Målet med den nya lagen är att den ska skydda anställda som rapporterar till politiker eller till underrättelsetjänsternas överinspektörer om oegentligheter inom underrättelseverksamheten.

En anställd som rapporterar om till exempel lagbrott, slöseri med pengar eller aktiviteter som kan sätta allmänheten i fara ska inte kunna avskedas eller degraderas eller på något annat sätt straffas. Det gäller uttryckligen visselblåsare som slår larm den officiella vägen inom regeringen, och inte de som läcker information till medier.

Edward Snowden, som läckte information om NSA:s övervakningsverksamhet till medierna, har själv sagt att han förgäves rapporterade den officiella vägen. När ingen lyssnade, gick han slutligen till medierna istället. Den nya lagen skulle ändå inte ha omfattat Snowden, eftersom han inte hade fast anställning.

Den nya lagen kräver också att senaten godkänner chefen för NSA. Tidigare har politikerna inte haft något inflytande över posten.