Upplev Europa 1914!
Här är den nu – Europakartan som alla har väntat på. Den är resultatet av Europeiska radio- och TV-unionen EBU:s unika samarbetsprojekt ”Audio Snapshots from a Continent at War” (Ögonblicksbilder från en kontinent i krig), där Europas alla radioteatrar har inbjudits att minnas första världskrigets utbrott.
Kartan finns inte längre tillgänglig och har därför avpublicerats 17.8.2020
Kartan – som alltså visar gränserna som de såg ut 1914 – fungerar som inkörsporten till en hel hörspelsvärld, med första världskriget som gemensam nämnare. Bara ett klick – och strax öppnar sig kortpjäser och ljudbilder från Europas olika länder, på originalspråk med vidhängande översättning till engelska plus bildspel.
– Tanken är att bidragen skall väcka till liv ett specifikt ögonblick, historiskt eller fiktivt, som ger lyssnarna en inblick i hur livet kunde gestalta sig i de olika europeiska länderna inför (eller efter) krigsutbrottet, berättar EBU:s projektledare Laurent Marceau.
– Det riktigt spännande med det här är crossmedia, konstaterar Marie Wennerström på Sveriges Radio som är en av initiativtagarna till projektet . Med hjälp av webben får man så mycket mervärde. Med både bildspel och översättning får man ut så mycket mer till så många fler.
– Alla deltagarländer får ju också flerfalt tillbaka i det här samarbetsprojektet, säger Radioteaterns producent Camilla Thelestam. Dessutom bildar de enskilda ögonblicksbilderna som pjäserna ger en unik mosaik av Europa.
Radioteatern och Radioteatteri deltar från Finland
Sammanlagt 23 radioteatrar från alla Europas hörn har deltagit i projektet, som är ett av flera EBU-samarbeten kring minnet av första världskriget. Från Finland deltar både Radioteatern och Radioteatteri med var sin kortpjäs.

Radioteatern: Krocket klockan elva
Radioteaterns bidrag, Krocket klockan elva, har skrivits av Thomas Wulff och regisserats av Jessica Edén. Handlingen utspelar sig midsommaraftonen 1914. En vecka senare ska skotten i Sarajevo avfyras och ytterligare en månad senare kommer Europa att vara i krig. På Podagervik gård utanför Helsingfors är man fullt upptagen med förberedelserna inför kvällens festligheter och det traditionella krocketspelet. Medan punschglasen dukas fram i trädgården växer åskmolnen över nejden och i fähuset har en svår kalvfödsel inletts.
För det finska bidraget står dramatikern Juha Siltanen.
Europakartan kommer att ligga kvar på webben ända fram till 2018, då hundra år förflutit sedan krigsslutet.