Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Lasse Mellberg: Jag var en kameleont

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
Lasse Mellberg är en Vegas sommarpratare 2014
Bildtext Lasse Mellberg är en av Vegas Sommarpratare 2014
Bild: privat

Rapartisten Lasse Mellberg har varit en kameleont. Beroende på vilket sällskap han rörde sig med, lärde sig Lasse vad han skulle tycka om olika saker och hur han skulle uttrycka sig. Ingen anade att Lasse förlorade sin egen personlighet, att han tappade bort sig själv.

Lasse Redrama Mellberg var länge en osäker pojke och ung man. Han var rädd för att inte bli godkänd som den han är. Han baserade sitt självförtroende och sin jagbild på vad han trodde att omvärlden tänkte om honom.

Lasse Redrama Mellberg 2014

25:48

- Borde jag vara sån? Borde jag säga så? Borde jag tycka så? Helt fel och vansinnigt.

I sitt sommarprat berättar Lasse Mellberg om sin barndom, en helt normal sådan. Men redan före skolåldern började han fundera för mycket på saker.

- Jag kände ofta en oro som jag inte kunde placera på något sätt. Den känslan följde mig in i tonåren. Det var en känsla av att jag inte räcker till. Jag var rädd för att alla skulle få reda på att jag är dålig, ful, tjock, dum, långsam.

Att ge upp

När Lasses problem och ångest växte med åren tvingade han sig att klara allting själv.

- Jag drev mig till vansinne dagligen i många år med att leva inne i mitt eget huvud med mina planer och mina drömmar.

Lasse kunde inte stanna upp. Han slog huvudet i väggen i över tio år.

Flera gånger om dagen stannar jag upp och bara andas

- Jag går inte in på detaljer, så mycket kan jag säga att mitt alkoholproblem var ett symptom av det här, inte tvärtom. Det var det enda jag hade kvar som hjälpte mot ångesten och förtvivlan.

Till sist kom dagen då Lasse gav upp. Han släppte allt, ville eller kunde inte jobba längre. Han kunde inte leva mera.

Det var då förändringen kom, när Lasse gav upp och accepterade allt, just som det var. Inte som han skulle ha önskat att det var.

- Jag började långsamt förstå vad som gått fel, jag hade försökt kontrollera saker jag inte kan.

Lasse berättar också om saknaden efter sin bror som omkom 2010.

- Jag berättar om allt som hänt sedan han försvann, allt det fina, hur hans son har vuxit upp och hur löjliga vi är med våra telefoner och instagram.

I dag är Lasse Mellberg tacksam över att han blev stoppad och blev tvungen att börja ändra på hur han fungerar, tänker och handskas med livet.

- Tankarna och känslorna får komma och gå. Flera gånger om dagen stannar jag upp och bara andas. Inte för att jag måste eller för att det skulle vara tungt, utan för att jag vill.

Bland annat den här musiken spelar Lasse Melllberg i sitt sommarprat:

Lasse Redrama Mellberg sommarpratar den 11 augusti kl 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på sommarprat på Yle Arenan.

Radio Vega sänder Lasse Mellbergs sommarprat i repris den 2 januari 2015 kl 16.08

Mer om ämnet på Yle Arenan