Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Britney Spears fick oss att knarra

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 08:29.
Britney Spears.
Bildtext Knarr knarr knarr, säger Britney.
Bild: EPA / PAUL BUCK

Kajsa Rintamäki skriver gradu om transröster och skall bli talterapeut. Vi talade om manliga och kvinnliga röster och fick också veta om knarrningstrenden som Britney Spears startade.

Kajsa Rintamäki
Bildtext Kajsa Rintamäki
Bild: Privat bild

Men före vi talar om Britney så vill vi veta, vad är transröster?

- Vi syftar på personer som genomgår könskorrigering. Rösten är en stor del av vårt kön och har en stor betydelse i huruvida vi uppfattas som kvinnliga eller manliga. Om man överskrider könsgränsen så måste man kanske också justera sin röst.

Kan man ändra sin röst permanent eller härmar man bara en röst?

- Det börjar med att härma men sedan antar jag att man anpassar sig. Oftast får man det nog att funka om man tränar tillräckligt mycket. Men det finns också operationer som går att genomföra på stämbanden om talterapi inte hjälper.

Hur känner man igen en sexig röst och hur påverkas vi av sexiga röster?

Traditionellt sett är den attraktiva manliga rösten djup och låg (Barry White). En sexig och attraktiv kvinnoröst är däremot ganska ljus, mjuk och låter som att den kommer från en liten kvinnokropp (Marilyn Monroe). Den traditionella uppfattningen bygger på kontraster.

Men trender brukar ju ändra och det har också rösttrenden gjort. Sedan blev Britney Spears aktuell med sitt knarrande i Baby one more time och därmed har amerikanska kvinnor börjat knarra mera. Det tycker talterapeuter oftast inte om.

- Bara det är sällan förekommande och sporadiskt så är det väl okej men man ska inte hålla på och knarra hela tiden, konstaterar Kajsa.

Hör Kajsas tips om hur man öppnar sin röst och hurdana röster vi dras till i klippet.

Njut av Britneys knarrande i videon nedan.

Mer om ämnet på Yle Arenan