Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

En vallon med saxofon

Från 2014
Uppdaterad 26.06.2014 15:03.
Adolphe Sax, saxofonens uppfinnare (1814-1894)
Bild: Yle

Saxofonens uppfinnare är vallonen Adolphe Sax och i år är det 200 år sedan han föddes i Vallonien i Belgien år 1814.

Radio Vega Västnyland

2:53

I Fiskars uppmärksammans han och hans instrument speciellt för att Fiskars bruk och Vallonien delar en gemensam historia. Flera bruk grundades under den svenska tiden och då importerade man arbetskraft och kunnande från Vallonien till bruken.

Sax har kallats far till den moderna blåsorkestern och revolutionerade militärmusiken. Han fick grunderna i instrumenttillverkning via sin far och har sedan utvecklat instrument som klarinetten, fagotten, timpani och panflöjten. Han var under sin yrkeskarriär också solist, kompositör, lärare och dirigent. Men mest känd blev Sax för det nya instrumentet saxofonen som kom att bli ett av jazzmusikens viktigaste instrument, trots att det från början mottogs med en hel del skepticism. Adolphe Sax dog 1894.

Under juli månad hålls i restaurang Kuparipaja en saxofonutställning, Sax Inspiration, med 33 planscher som lyfter fram saxofonen. Den ordnas i samarbete med belgiska Wallonie-Bruxelles International. Under det sista veckoslutet i juni hålls också Fiskars Jazz Night med Steve Hube Trio och Trio Kari.

Diskussion om artikeln