Hoppa till huvudinnehåll

Yles pressmeddelanden

Chriso Vuojärvi är ny USA-korrespondent

Från 2014
Uppdaterad 26.06.2014 13:57.
Chriso Vuojärvi är Yles nya USA-korrespondent.
Bildtext Chriso Vuojärvi är Svenska Yles nya USA-korrespondent.
Bild: Yle/Ilmari Fabritius

Svenska Yles USA-korrespondent heter från och med september i år Chriso Vuojärvi. Chriso, som de senaste åren jobbat med sport och som du för tillfället hör referera VM i fotboll byter en favorit mot en annan.

- Sedan jag fick glädjebeskedet nyper jag mig själv regelbundet i armen. Det är väldigt få förunnat att få sitt drömjobb. Hur osannolikt är det inte att jag nu byter från ett drömjobb till ett annat?

Chriso berättar att för honom är korrespondentjobbet i USA det bästa jobbet man kan ha på Yle.

- Att vara korrespondent är ett oerhört privilegium och det medför ett stort ansvar. Jag räknar med att jag har arbetsdryga år framför mig. Arbetsdryga, men oerhört inspirerande, säger Chriso

Lång karriär som sportjournalist

Chriso Vuojärvi har gjort en lång karriär inom sportjournalistik på Svenska Yle. Han kom till Yle hösten 1997 och har sedan 2001 jobbat heltid på sportredaktionen.

- På Yle Sporten har jag i praktiken gjort allt mellan himmel och jord. Det har varit allt från att referera en VM-final i fotboll till att skriva webbtelegram på IF Minkens framgångar i junior-FM på skidor.

Vuojärvi har tidigare också jobbat på FNB och Radio Vega Åboland. Att ta sig an rapporteringen från ett land som USA är någonting helt annat än det han sysslat med hittills.

- Först och främst så vill jag betona att jag tycker att bra journalistik är bra journalistik oberoende om det handlar sport, ekonomi, kultur eller utrikesnyheter. Det är utgångspunkten. Min bakgrund på Yle Sporten ser jag absolut inte som en belastning - snarare tvärtom. Åtminstone är jag van vid stress, livesändningar och att göra allt mellan himmel och jord.

Fascinerad av amerikanska val

Finns det då något den nyutnämnda korrespondenten ser speciellt mycket fram emot?

- Jag har alltid varit gränslöst fascinerad av amerikanska val, så det känns stort att få rapportera om presidentvalet 2016 från första parkett. Dessutom är det ju kongressval i november.

Den amerikanska ekonomin och framför allt dess utveckling sedan finanskrisen år 2008 är ett annat av Chriso Vuojärvis specialintressen.

- Vad hände till exempel med organisationen Occupy Wall Street? Har den fått ett nytt lyft i och med Thomas Pikettys kioskvältare Capital in the Twenty-First Century?

Inte bara politik och ekonomi

Yles bevakning av USA skall givetvis också handla om annat än politik och ekonomi. USA är ett land som de flesta kan relatera till via populärkultur, litteratur, konst och idrott.

- Jag tycker det är en naturlig del av korrespondentjobbet att också producera inslag och innehåll till program som Kulturtimmen, Myteriet och Radiohuset. Bara för att nämna några exempel, konstaterar Vuojärvi.

Det nya jobbet lider inte brist på utmaningar. En av de största förändringarna är att Svenska Yles USA-korrespondent efter många år i Washington flyttar till New York.

- Den infrastruktur och det nätverk som formats under årens lopp i Washington finns inte New York, så det gäller att bygga upp både nätverk och arbetssätt från noll.

En annan utmaning den nyutnämna korrespondenten lyfter fram är familjelivet.

- Om jag känner mig rätt så kommer jag att grotta ner mig i jobbet. Lyckligtvis har jag en sambo, och en liten son som kommer att uttrycka sin åsikt klart och tydligt om jag negligerar dem alltför länge.

Flyttlasset till New York går den sista juli. Chriso Vuojärvi efterträder Mette Nordström som återvänder till Finland efter att ha varit stationerad i Washington sedan augusti 2011.