Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgåfullmäktige har blivit mer högljutt

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 06:10.
juha elo
Bildtext Juha Elo är en av de som har fått mer fart på stadsfullmäktige
Bild: YLE/Hanna Sihlman

Sannfinländarnas intåg i Borgåpolitiken för fem år sedan har inte gått obemärkt förbi. Det har blivit ljudligare och mera protesterande.

På torsdagsmorgnarna tar vi i en titt i arkivet. Vi tar en tillbakablick i vad som har hänt för fem år sedan och hur det ser ut idag. Torsdagen den 26.6 gav Juha Elo (Sannfinländarna/Obunden) och Markku Välimäki (Samlingspartiet) sin syn på Sannfinländarnas intåg i politiken. Intervjun sändes i direktsändning från Borgå stadshus fullmäktigesal.

Svårt att samarbeta

Det första mötet som Sannfinländarna deltog i Borgåfullmäktige var 2008 och då gick det livat till. Markku Välimäki minns tiden med ett nytt parti i fullmäktige som intressant.

-Det var speciellt intressant att se vilken politik Sannfinländarna skulle komma att föra i Borgå och hur de skulle samarbeta med de andra partierna. Samarbetsfrågan var det stora frågetecknet säger Välimäki.

Åren har visat att det faktiskt inte alla gånger varit så lätt att samarbeta.

Juha Elo kontrar å sin sida med att det för ett nytt parti gäller att genast höja sin profil. Annars tar de stora för sig och de mindre blir utan.

Det går att vara vänner i alla fall

Både Elo och Välimäki verkar vara ense om att det blivit mera färggrant och högljutt i fullmäktige sedan Sannfinländarna kom med. Välimäki är ändå av åsikten att det främst är Juha Elo och Pirkko Ruohonen-Lerner som hörs medan partikamraterna är väldigt tysta. Elo säger själv att han i alla ärenden brukar säga sin åsikt. Han tycker att andra partier också blivit livligare i och med att Sannfinländarna kom med i fullmäktige.

Juha Elo och Markku Välimäki
Bildtext Juha Elo och Markku Välimäki
Bild: Yle/Mikaela Wikström

Välimäki har fått erfara att det inte alltid varit lätt att samarbeta med Sannfinländarna. Ändå är han av åsikten att det kanske inte är så tokigt med den nya synvinkel och den politiska debatt som uppstått i och med Sannfinländarnas intåg. Det är bra att ibland vara kritisk. Samtidigt kunde Sannfinländarna ha en starkare ställning med en annorlunda attityd.

-Vi samarbetar nog då det passar oss inflikar Elo. Sannfinländarnas röster har ofta varit det partis som avgjort något ärende.

I många fall har Sannfinländarna setts som ett slags protestgrupp som är emot allting. Markku Välimäki menar att han nog är färdig att skriva under det här påståendet.

-Jag vet inte vilka kurser och utbildningar de alla verkar ha gått eftersom det verkar vara samma stil i alla kommuner som Sannfinländarna är aktiva i konstaterar Välimäki.

Även om Elos och Välimäkis åsikter många gånger har gått i kors i fullmäktigesalen bedyrar båda att de utanför fullmäktigesalen bra går att vara kompis över partigränserna.