Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Satonen talar för protestantisk arbetsmoral

Från 2014
Uppdaterad 26.06.2014 19:11.
Arto Satonen
Bild: Lehtikuva/Markku Ulander

Den nyvalde ordföranden för Samlingspartiets riksdagsgrupp Arto Satonen vill rädda välfärdssamhället genom arbete. Han har samlat sina tankar till en bok.

Idag publicerades Satonens bok "Hyvinvointiyhteiskunnan pelastusoppi - 16 murrettua myyttiä" (Välfärdssamhällets räddningslära - 16 spräckta myter).

Satonen vill att finländarna ska arbeta mer och talar bland annat för längre arbetsdagar, höjd pensionsålder och ett arbetslöshtetsskydd som kräver motprestationer. Samtidigt motsätter han sig tanken på en medborgarlön eftersom det skulle ge fel signaler om att sysslolöshet är acceptabelt.

Satonen är också beredd att ytterligare skärpa villkoren för alterneringsledighet. Han påpekar att all slags downshifting och minskat arbete står samhället dyrt.

- Om en person som tjänar 80 000 euro i år börjar arbeta mindre och bara tjänar 30 000 euro så minskar skatteintäkterna så mycket att finansieringen för en plats på äldreboende försvinner, räknar Satonen.

Enligt Satonen är de som downshiftar vanligtvis personer i krävande arbetsuppgifter, vars långa utbildning har betalats med offentliga medel. Långtidsarbetslösa och mindre bemedlare har inte råd att downshifta.

- I tidningar skriver man om en pappa som kunde lämna vardagen och flyttade till Thailand med sin familj för ett år. Det var alltså beundransvärt att nån har kunnat ställa sitt liv så att han kommer till Thailand med familjen för ett år. Är det verkligen att vara hjälte i vardagen? Är inte en vardagshjälte den, som arbetar i hemlandet, betalar sin skatt och kanske dessutom klarar av att hjälpa en ålderstigen anhörig eller i sina hobbyer leder barn, skriver Satonen.

Satonen betonar att han skrev boken som riksdagsman och inte som gruppordförande. Han tror ändå att de tankar han framför har stöd i gruppen.

- Här finns nog målsättningar och saker som många samlingspartister kan omfatta, säger Satonen.

Sastamalabördige Satonen valdes till gruppordförande i måndags, då den förre ordföranden Petteri Orpo utsågs till jord- och skogsbruksminister.

Diskussion om artikeln