Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

För få flickor tar HPV-vaccin - pojkarna nästa?

Från 2014
Bild: Yle

Det börjar närma sig ett år sedan vaccinet mot humant papillomvirus, HPV, inkluderades i det nationella vaccinprogrammet här i Finland. För närvarande är det ändå för få flickor som tar vaccinet för att det ska få önskad effekt. Vaccinationsgraden är för liten.
- Det är bara mellan 50 och 70 procent av flickorna i de olika kommunerna som har tagit vaccinet, säger professor Matti Lehtinen vid Tammerfors universitet.
Lehtinen säger att man borde komma upp till omkring 90 procent för att ett vaccin ska vara verksamt.

HPV-vaccinet ger ett över 90 procentigt skydd mot de vanligaste papillomvirusen som orsakar cancer, framför allt i livmodern, och mot könsvårtor (kondylom). Vaccinet togs i bruk i november ifjol, och numera vaccineras flickor i klass 6-9 mot HPV. Vissa av flickorna är tillräckligt gamla för att själva bestämma om de vill ta vaccinet eller inte. Föräldrarna bestämmer däremot om flickan är under 12 år gammal.

Myndigheterna har hittills utgått från att det är enklare och billigare att vaccinera enbart flickorna om det räcker till. Kring årsskiftet kommer bereds en rapport där man granskar effekterna av vaccinet, och där kommer man också att ta ställning till ifall det också sig att inkludera också pojkarna, berättar Matti Lehtinen, som leder forskningen kring HPV-vaccinet vid Tammerfors unviersitet.

Tjejernas grej?

Många har varit kritiska till att enbart flickor vaccineras, då pojkar både kan bära på det och själva drabbas av bland annat tonsill-, penis- eller ändtarmscancer till följd av HPV. Ändå har institutet för hälsa och välfärd, THL, valt att kalla sina webbsidor med information om vaccinet för “Tjejernas grej”.

Omkring 150 kvinnor insjuknar årligen i livmodershalscancer till följd av HPV i Finland.

Hör mer om cancer, och närmare bestämt i vilken grad den går att förebygga, i hälsoprogrammet Kraft onsdagen 6.8.2014 kl. 19.30 på Radio Vega. Repris söndag 10.8 kl. 11.

Mer om ämnet på Yle Arenan