Honungsskörden kan räddas om väderprognosen stämmer

Nu har det varit kallt och regnigt en längre tid. Och om det här fortsätter så kommer vi att få en väldigt liten skörd av honung och en del bär och växter i år.
Det här beror på att bin och andra pollinerare blir passiva när det är kallt.
Enligt Helmer Laurén, biodlare i Sibbo, har honungsskörden flera år hotats av torka, men få gånger av kölden.
- Under de över femtio åren som jag har hållit på med det här, så har det kanske en tre, fyra år varit sådana här långa, kalla perioder, säger Helmer Laurén, biodlare i Sibbo.
Producerar ingen överlopps honung
Just nu är det så kallt att bina knappt klarar av att flyga ut ur sina lådor. Jakten på nektar innebär en stor ansträngning och om det inte blir varmare snart så kommer det att produceras för lite honung, för att det också ska räcka till för oss människor.
- Om det inte blir varmare inom en knapp vecka så kommer det ungefär så mycket honung att bisamhället överlever, men det kommer inget till biodlaren, säger Laurén.
Insekterna är växelvarma
Förutom bina så behöver också andra insekter sol och värme, särskilt större insekter som dagfjärilar och humlor.
- Insekter är växelvarma, så det innebär att de är beroende av värme för att vara aktiva helt enkelt, säger Lena Huldén, insektforskare från Helsingfors universitet.
Enligt Huldén är det nästan omöjligt att se större dagfjärilar när det är så här kallt. Det enda man ser är enstaka, mindre fjärilar.
Också mindre bär och frön
Och när insekterna inte rör på sig, blir det också en mindre skörd av till exempel bär, rybs och raps.
- Insekterna har en viktig roll som pollinerare och finns det inte pollinerare just då när växterna blommar, så produceras det naturligtvis mindre bär och frön, säger Huldén.
Långtidsprognos utlovar varmare väder
Årets hjortronskörd väntas bli liten, eftersom den redan har blommat. Men om man väljer att tro på långtidsprognosen, som det europeiska vädercentret ECMWF har gjort, så kommer det att bli lite varmare och mindre regnigt från och med nästa vecka och fram till mitten av juli. Så än finns det hopp för de växter som har en senare blomning.
Några veckor med varmare väder skulle också båda gott för honungsskörden. Men då måste det bli ordentligt varmt.
- Minst plus tjugo grader Celsius och helst mera. Och en del växter alstrar nektar först när medeltemperaturen under dygnet är rejält över tjugo grader, säger Laurén.
ECMWF:s långtidsprognos utlovar ännu en vecka med kallare väder från mitten av juli, men sensommaren ser ut att bli varmare än vanligt.