Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”BK kommer igen”

Från 2014
Uppdaterad 26.06.2014 17:45.
BK-46
Bildtext Många spelare lämnar BK-46 och kvar blir många unga spelare.
Bild: Yle

Nu ger BK-46:s ordförande Jan Silén styrelsens syn på situationen inom klubben. Tidigare i veckan meddelade BK-46 att herrlaget drar sig ur den finska handbollsligan. Styrelsen har också fått kritik av spelaren Robin Karlsson.

Orsaken till att herrlaget i handboll ska spela i division 1 i höst är för att många av nyckelspelarna har lämnat laget och att de herrspelare som är kvar är hemskt unga.

- Det är inte rätt att lägga unga spelare i en övertuff situation, säger Jan Silén.

Radio Vega Västnyland

11:12

Men vad är då orsakerna till spelarflykten? Silén anser att det ena har fött det andra. Det började med att ett antal flyttade på grund av studier eller jobb på annan ort.

- Missar man hälften av de så kallade nyckelspelarna så kanske det går så att de äldre spelarna också frågar sig om det här är det laget de vill spela i och om laget har realistiska chanser att kämpa om medaljerna. Till sist blir det en liten dominoeffekt, säger Silén.

Styrelsen har gjort fel - men också rätt

Av samma åsikt är inte den tidigare BK:aren Robin Karlsson. Han har spelat 14 säsonger för Karisklubben men spelar i höst i HC West. Han kritiserar BK:s styrelse för att inte längre vilja vinna guld och att man inte satsar på herrlaget. Robin Karlsson säger också att styrelsen inte lyssnar på spelarna och inte tar i beaktning vad spelarna tycker.

Silén påpekar att alla måste få ha sina egna åsikter och han medger att styrelsen gjort en del fel och att det inte är något som ska sopas under mattan. Men nog har styrelsen gjort rätt också.

- Nog har det diskuterats med spelarna men man kan tolka saker på många olika sätt.

Enligt Silén har diskussioner förts i snart två månader med spelare som senare bytt klubb. Bland annat har verksamhetsledaren varit i kontakt med spelarna och man har nog försökt hitta lösningar säger han.

Jan Silén
Bildtext Ordförande Jan Silén medger att styrelsen gjort fel, men också handlat rätt.
Bild: Yle/Minna Almark

Fjärde i ligan två år i rad

På Robin Karlssons kritik om att BK inte längre satsar på herrlaget svarar Silén såhär:

- Vi har blivit fyra två år i rad och inte är det riktigt dåligt på en FM nivå. Nog har man varit där och snusat på de bästa placeringarna. Enligt min mening har vi inte varit för lågt ner i fältet, säger Jan Silén.

- Man är väldigt tuff med det i Karis att det ska vara guld.

"Alla har fått spelutrustning"

Spelaren Robin Karlsson berättar också att en av spelarna var tvungen att skaffa ihop sponsorer till uppvärmningsdräkterna.

- Jag vet inte riktigt om jag ska kommentera det här. Inte stämmer det riktigt. Det är klart att om man ser på några enskilda grejer som några spelare har velat ha så kan det vara att de skaffat egna sponsorer och det är helt ok. Men nog är det så att vi har haft sponsorer till spelutrustningen. Alla har fått spelutrustning, hävdar Jan Silén.

Inte utvecklats som andra klubbar

Karisklubben har fått krik för att den stampar på ställe och inte förnyar sig. Jan Silén menar att det i all kritik finns en del sanning men håller inte med till hundra procent. Silén medger att utvecklingen kanske inte har gått i den takt som i andra föreningar men strävan har varit att det ska göras förbättringar. Vissa saker har man lyckats, andra misslyckats med.

- Det är att titta sig i spegeln och fundera tillsammans med styrelsen hur vi ska lösa det här i framtiden.

Framtiden för styrelsen avgörs i höst

Om den nuvarande styrelsen får fortsätta är något som tas upp på BK-46:s årsmöte i höst. För tillfället sker inga ändringar, såvitt Silén vet.

- Nu borde de verkligen byggas upp en styrelse som har ett väldigt stort engagemang för att vi snabbt ska komma upp härifrån, säger Silén.

Kommer du vilja fortsätta som ordförande?

- Det får tiden utvisa. Jag tycker att nu måste man gå igenom den här grejen och vem som fortsätter och inte fortsätter ses över i höst.

Men ingen har ännu sagt att den vill kasta in handduken?

- Nej absolut inte.

"BK kommer igen"

Att vara tvungen att lämna handbollsligan för herrar känns inte alls bra. Men ordförande Silén vill ändå tänka positivt.

- Som vi brukar säga i klubben, vi brukar alltid komma igen, berättar han och tillägger att det är det han vill att folk ska koncentrera sig på nu. Alla ska fundera på hur Karisklubben snabbt kommer tillbaks till herrligan.

- Det ska vara det enda målet som ska finnas i föreningen, slår Silén fast.

Nu ska BK ta ny fart och försöka bygga på med det material som nu börjar spela i division ett. Men hur svårt det kommer att bli för handbollsherrarna att ta sig tillbaka upp i ligan får tiden utvisa, säger Silén.

- Personligen hoppas jag och tror att det inte ska vara så hemskt besvärligt. Men det finns inga garantier.

Diskussion om artikeln