Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Blodig midsommar för norskorna i Helsingfors

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 13:29.
Kristine Andora Nilsen efter koppningen
Bildtext Kristine efter koppningen Och hon skulle åka till Spanien två dagar senare...
Bild: Yle/Eva Fyrqvist

- Kjempegøy! Det sämsta med Finland var vädret. Att man miste blod gjorde ingenting, säger norskorna som vi drog med oss till Finland på noll varsel.

I fredags, på midsommarafton, åkte Svenska Yles filmteam med Jontti Granbacka i spetsen till Oslo och raggade upp två slumpmässigt utvalda norrmän. Norrmännen fick släppa allt för händer och åka iväg till Helsingfors redan samma kväll!

Först i Finland avslöjades det för de intet ont anande norskorna vad som ingick i vårt urbana midsommarfirande: att tända på en midsommarbrasa, midsommardans, en rundtur i en historisk spårvagn - och koppning.

Trots chockade miner i början klarade våra norska gäster den blodiga proceduren med glans (vår produktionsassistent har däremot blodskräck och fick lämna lokalen en stund...) Också i övrigt gav Helsingfors ett positivt intryck.

- Jag hade en fördom om att finska män har stripigt hår och läderväst. Vi såg väl någon sån, men de flesta ser inte ut så. Skillnaderna mellan Norge och Finland är få, men finländarna är gladare, säger Elisabeth Gjestland.

- Jag var mest överraskad över maten... ni har ovanlig mat, säger Kristine Andora Nilsen.

 
Den konstiga maten - siklöjor, kalakukko och karelska piroger - dukades fram i en historisk spårvagn. En stor del stannade på tallriken. Men Muminlemonaden hade strykande åtgång, speciellt hos Elisabeth som är en enorm vän av Mumin. Gästernas vistelse avslutades med en perfekt överraskning: inträdesbiljetter till Tove Jansson-utställningen på Ateneum.

- Det är fint folk i Finland, superfolk, säger Elisabeth.

Upplev hela veckoslutet tillsammans med Elisabeth, Kristine och Jontti i En svensk sommar i Finland på Yle Fem den 13 juli.

Denna fredag fortsätter inspelningarna då vi raggar upp två norrmän i Oslo och flyger dem till Raseborg.

Läs också:
Modiga nordbor prövar våra sommarevenemang