Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

200 liter vin och öl är okej från Tallinn

Från 2014
Uppdaterad 26.06.2014 17:19.
Dryckesvanor
Bild: Outhouse Media

Nu finns det klara gränser för hur mycket sprit man får föra in skattefritt från Estland. Lagändringen påverkar främst dem som för in stora mängder.

När Yle besöker Västra hamnen i Helsingfors har färjan från Tallinn just anlänt. Bland passagerarna som rör sig till fots är det få som har fler än två ölbackar. Den mängden har även Mikko Värri köpt ombord på båten.

60 liter skumpa är maximum

  • 110 liter öl, 90 liter vin (varav 60 liter mousserande vin), 20 liter mellanprodukter (starkvin och likörer) och 10 liter andra alkoholdrycker är de nya referensnivåerna för skattefri privatimport av alkoholdrycker.
  • Man får alltså ta in 110 liter öl och 90 liter vin på samma gång, men inte 120 liter öl.
  • Överstiger mängden gränsvärdena kan man vara tvungen att bevisa för tullen att dryckerna är avsedda för eget bruk, som en gåva eller för en fest, i motsats till kommersiellt bruk.
  • Lagändringen träder i kraft tisdag den 1 juli, förutsett att president Niinistö stadfäster lagen på fredag.
  • År 2013 ökade finländarnas alkoholimport från Estland med 15,4 procent till 75,3 miljoner liter.
  • Finländarna står för en tredjedel av alkoholinköpen i Estland, visar en estnisk undersökning.

- Jag såg just ett pensionärspar köpa drycker för ungefär 800 euro. Kanske är de hårda på att dricka, men det känns som ganska mycket. Det är bra om importen begränsas på något sätt, säger Värri.

Det är bland bilpassagerarna de verkliga storimportörerna hittas. Flera skåpbilar med fulla lastutrymmen gasar förbi. Tero till exempel har inhandlat hundra lådor alkoholdrycker.

- Jag brukar åka två gånger om året. Då räcker det för hela året.

Räcker tio liter vodka?

Tero är inte oroad över lagändringen, även om det betyder att han från och med tisdag måste förklara sig om han har mer än 14 lådor öl (ungefär 110 liter). De nya gränsvärdena är främst till för att underlätta tullens arbete. Har Tero nästa gång fler än 14 lådor öl kan det gå vägen bara han kan bevisa att ölen är till för eget bruk - till exempel kan det vara fråga om ett bröllop eller en annan fest.

Kanske är det okunskap om den nya lagen, men få av skåpbilsförarna verkar vara oroade över vad lagändringen innebär. Ett undantag är Rickard, som brukar föra in vodka från Estland.

- Är man en som super behöver man lite mer, säger han.

När Rickard får höra att han trots allt får ta in tio liter starksprit (plus vin och öl) blir han ändå lite lättad.

Diskussion om artikeln