Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

OSSE-observatörer släpptes i Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 07:55.
Proryska rebellerna i Sovjansk 26.4.2014
Bildtext Separatister håller fortfarande fyra andra OSSE-observatörer som fångar.
Bild: EPA/IGOR KOVALENKO

Fyra observatörer från Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, har släppts av separatistrebeller i östra Ukraina. Släppandet tolkas som en försiktig fredsgest.

I östra Ukraina har fyra observatörer för organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, släppts av separatistrebeller. De togs tillfånga den 26 maj då de på uppdrag av OSSE skulle rapportera om förhållandena i Östra Ukraina.

De har hittills hållits på okänd ort men släpptes natten till fredag utan villkor och rapporteras befinna sig på ett hotell i Donetsk.

Den ukrainska regeringen för idag samtal med representanter för separatisterna, bland annat separatistgruppen som höll observatörerna. Under samtalen ska regeringen och rebellerna försöka staka ut en process som kan leda till ett fredligt slut på konflikten, och att OSSE-observatörerna släpptes ses som ett försök att minska spänningarna inför samtalen.

De fyra observatörerna som frigavs är från Danmark, Estland, Schweiz och Turkiet. Fyra andra OSSE-observatörer hålls fortfarande av en annan separatistgrupp.