Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Majberget börjar ta form

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 14:44.
Majberget i Borgå
Bild: Yle/Stefan Paavola

Det nya bostadsområdet Majberget i Borgå börjar ta form. I höst ska de första husen resa sig på området.

Östnyländska nyheter: Majberget i Borgå - Spela upp på Arenan

Majberget kommer att blir ett modernt trähusområde med få höga hus, det blir alltså mest radhus och egnahemshus, området byggs ganska tätt men trivsamt.Trä ett är bra byggnadsmaterial med tanke på klimatförändringen och landskapet. Det finns också en tradition med träbyggande i Borgå, den förpliktar oss att hålla liv i traditionen tycker stadsplaneringschef Eero Löytönen.

Energisnålt område

Majberget är en del av Skaftkärrprojektet, det innebär att husen ska byggas energisnålt, men också att invånarna ska leva så att de sparar energi. Det betyder till exempel att ta cykeln i stället för bilen. Stadsplaneringschef Eeero Löytönen hoppas att mänskor som är intresserade av miljö- och klimatfrågor ska bosätta sig på Majberget. Majberget är planerat både för mänskor som kommer att flytta till Borgå och för de som redan har flyttat till Borgå från andra orter,

Byggstart i höst

Intresset för Majberget har varit bra med tanke på lågkonjunkturen, området har lockat fler personer än nya bostadsområden i andra kommuner. De första egnahemshusen börjar resa sig i höst. Men så mycket inverkar den osäkra ekonomin att området blir färdigt byggt senare än vad man tänkt inom Borgå stad. Det kommer säkert att ta 5 - 7 år innan området är utbyggt.