Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa jagar nya arbetsplatser i Strömfors

Från 2014
Portskylt
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Lovisa försöker nu locka nya företag till Strömfors för att få nya arbetsplatser på orten. Strömfors Electric lägger ner fabriken och drygt 200 anställda blir utan jobb. Strömfors Electric hör till Schneider Electric-koncernen.

Lovisa stad försöker hjälpa dem som nu blir arbetslösa att hitta nya jobb genom att locka nya företag till orten. Lovisa får hjälp av utvecklingsföretaget Posintra. Också närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland är med på ett hörn. Lovisa har ansökt om att bli strukturomvandlingsområde. Det betyder att nya företag som etablerar sig i Strömfors eller på annat håll i Lovisa kan få större investeringsbidrag.

Uppsägningar i september

Strömfors Electric säger upp hela personalen på 207 anställda i Strömfors. Verksamheten flyttas till Danmark och Polen. Uppsägningarna börjar verkställas i september så att ca 20 anställda blir utan jobb per månad. Det är en besvärlig situation för många, det finns inte så många fler industriella arbetsplatser i Strömfors bruks område än de som nu går förlorade. Om vi inte hittar nya verksamheter kommer det här att synas kraftigt på orten, säger Lovisa stads utvecklingsdirektör Sten Frondén.

Arbetsgrupp för att hjälpa de drabbade

Lovisa stad, arbetsfkrafts- och näringsbyrån samt Strömfors Electric har grundat en arbetsgrupp, där man gör upp en rollföredelning: -vad gör staden, vad gör arbetskrafts- och näringsbyrån samt NTM-centralen och vad gör företaget för att hjälpa de drabbade dels för att få nya jobb och dels för att få de ekonomiska stöd som de behöver för att klara sig i framtiden.

Representanter för Lovisa stad, närings- och arbetskraftsmyndigheterna och Strömfors Electric diskuterade situationen i Strömfors på torsdagen.