Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU undertecknade associationsavtal med Ukraina

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 20:19.
Ukrainas president Petro Poroshenko, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy, Georgiens premiärminister Irakli Garibashvili och Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso i Bryssel den 27 april
Bildtext Ukrainas president Petro Porosjenko deltog i ceremonin i Bryssel. (Arkvibild)
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

EU undertecknade på fredagen associationsavtal med Ukraina, Georgien och Moldavien. Ryssland varnade genast för "allvarliga konsekvenser".

Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Avtalet ett viktigt steg för Ukraina - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)
Yle Nyheter: Hanna Smith om associationsavtalets betydelse för Ukraina - Spela upp på Arenan

Ledarna för Ukraina, Georgien och Moldavien undertecknade associationsavtal med EU under en ceremoni i Bryssel på fredagen. Avtalen för länderna närmare EU både ekonomiskt och politiskt. De ger länderna möjlighet till frihandel och visumfrihet och ska hjälpa dem att få en mer effektiv förvaltning. Länderna hoppas på att avtalet kan vara ett första steg mot EU-medlemskapsförhandlingar.

Dmitrij Peskov, talesman för Rysslands president Vladimir Putin, sade att Ryssland kommer att vidta åtgärder för att skydda den ryska ekonomin om den påverkas negativt av associatonsavtalen. Det rapporterar ryska RIA.

Rysslands vice utrikesminister Grigorij Karasin sade till ryska Interfax att konsekvenserna av avtalen kan bli speciellt allvarliga för Ukraina och Moldavien.

Yle Nyheter: Hanna Smith om hur Ryssland ser på avtalet - Spela upp på Arenan

Ursprungligen skulle också Azerbajdzjan, Armenien och Vitryssland teckna associeringsavtal, men påtryckning från Ryssland fick länderna att ändra sig.

Samma avtal stoppades i november av Ukrainas dåvarande president Viktor Janukovitj, vilket blev startskottet för den nuvarande krisen i Ukraina.

"Historiskt avtal"

Georgiens premiärminister Irakli Garibashvili betecknade avtalet som historiskt..

- Detta historiska avtal ska hjälpa oss att uppnå vårt mål och kommer att spela en viktig roll för att Georgiens europeiska dröm ska bli verklighet, sade den georgiske premiärministern Irakli Garibashvili.

Yle Nyheter: Hanna Smith om hur Ukrainakrisen kommer att utvecklas - Spela upp på Arenan

- Moldavien har gjort ett val och det är slutgiltigt, det är europeisk integration. Det är ett val som förpliktar och som ger oss kraft, sade för sin del Moldaviens premiärminister Iurie Leancă som också leder en före detta sovjetrepublik.

Ukraina hade tänkt underteckna det här avtalet i november i fjol, men den dåvarande presidenten Victor Janukovytj backade och det ledde sedan till protester och dödsskjutningar. Idag undertecknade den nyvalde ukrainske presidenten Petro Porosjenko avtalet som binder landet närmare till väst.

-Kommer Europa att vara fritt eller bara delvis fritt, frågade Porosjenko. Måste Europa vara ängsligt för mer krig och annekteringar eller kan det ha tillförsikt för framtiden? Det här är inte obetydliga frågor. Och svaret kommer att bero på om dagens avtal lyckas eller misslyckas i framtiden, sade Ukrainas president.

"Ett steg i rätt riktning"

Vår egen statsminister Alexander Stubb undertecknade nyss avtalet.

- Det är ett historiskt avtal, det är ett tecken på att Ukraina, Moldavien och Georgien närmar sig Europa. Det betyder att de en dag vill bli medlemmar i Europeiska unionen, vi öppnar inte porten för dem ännu, men det ekonomiska och politiska samarbetet som associationsfördraget för med sig är ett steg i rätt riktning, ansåg Finlands statsminister Alexander Stubb.

Hur är det med sanktioner mot Ryssland nu, den tekniska beredningen är klar, finns det en politisk vilja eller ett tryck på att införa dem?

- Jag tror inte att vi kommer att gå längre i de ekonomiska sanktionerna i dag, sade Stubb.

Diskussion om artikeln