Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Den glada gaykören fyller 10 år

Från 2014
Skådespelare Kim Gustafsson från gaykören Out 'n Loud
Bildtext Kim Gustafsson har varit med i Out 'n Loud sedan starten för tio år sedan.

-The first, the best and the only! Så brukar gaykören Out ‘n Loud beskriva sig själv, berättar skådespelaren Kim Gustafsson som var med för tio år sedan när kören grundades I Helsingfors.

Vår dirigent brukar säga att damkörer har sina sidor och manskörer har sina sidor. - Kim Gustafsson

I manskören Out ‘n Loud sjunger, som namnet antyder, ett sällskap herremän som gillar andra herremän. Kören kom till efter att det sångglada gänget märkte att Helsingfors saknade en gaykör.

- Det känns som om vi började igår. Vi har gått från att mest vara ett socialt och politiskt gäng till att vara en riktigt kör med en skön sammanhörighet, säger Gustafsson.

I alla regnbågens färger

Till kören hör ett 40-tal män i alla åldrar, och då de samlas på scen brukar de vara cirka 25 personer. Att försöka få ett gäng på 40 gaymän att samarbeta kan ibland medföra problem, medger Gustafsson och hänvisar med glimten i ögat till vissa divatendenser bland koristerna.

- Vår dirigent Hilkka Kangasniemi, den enda kvinnan i sällskapet, brukar säga att damkörer har sina sidor och manskörer har sina sidor. Men i Out ‘n Loud har vi alla sidor, skrattar Gustafsson.

Många av medlemmarna lever i parförhållande, men Gustafsson hävdar att kören ofta är bara den ena partens grej.

- När någons pojkvän eller partner funderar på att gå med i kören brukar mannens svar ofta vara ”det låter ju kul, men tänk om du skulle hitta en egen hobby istället.”

Programmet är inte längre tillgängligt

Pinfärsk skiva

Out ‘n Loud återvände nyss från en hlbt-körfestival i Dublin.

- Det var helt fantastiskt, festivalen Various Voices är som hlbt-körernas olympiska spel, och ordnas faktiskt bara en gång per fyra år, säger Gustafsson.

Efter tio år ihop kände kören också att det var dags för en skiva, bestående av både traditionellt och eget material.

- Det här var ett projekt som vi visste att kunde genomföras först när kören låter på ett visst sätt, och det gör vi nu, så vi är jätteglada och stolta. En skiva spelar man inte in början av sin karriär, säger Gustafsson.

Out ‘n Loud är en renodlat tvåspråkig kör, så skivan består av både finska och svenska sånger.

- Sen begränsar vi oss inte till bara de två inhemska, utan sjunger också på engelska, franska, spanska, arabiska och till och med ryska ibland, säger Gustafsson stolt.