Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå invaderas av teaterentusiaster

Från 2014
Uppdaterad 28.06.2014 08:46.
Teaterverkstad i Borgå - Spela upp på Arenan

Föreningen för amatörteater i nordeuropa, Neata, ordnar vartannat år en festival för alla sina medlemsländer. I år är det Finland som står som värdland, och festivalen äger rum i Borgå med start den 1.7.

Tolv föreställningar från de olika länderna visas under veckan på Grand och i Konstfabriken. Alla är gratis för publiken.

200 besökare och skådespelare från grannländerna

Sofia Wegelius är projektledare för festivalen. Hon är också Finlands styrelseordförande för föreningen Aita/Iata som är en amatörteaterförening som sträcker sig runt hela världen. Neata är en underorganisation som berör de nordiska och baltiska länderna.

Sofia Wegelius
Bildtext Projektledare Sofia Wegelius.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

- Pjäserna som har valts ut för att visas på festivalen är varierande. Alla spelar på sitt eget språk och det som har varit kravet är att de ska vara så fysiska som möjligt. Även om man inte förstår språket så ska man ändå kunna hänga med i vad som händer. Det brukar vara väldigt visuella och bra pjäser, säger Wegelius.

På festivalen kommer det att visas föreställningar från alla nordiska och baltiska länderna. Dessutom har en teatergrupp från både Polen och Italien blivit inbjudna.

- Vi hoppas att det kommer mycket publik som får se hur fantastiskt amatörteaterfältet i Europa är. Alla föreställningar är alldeles gratis, man ska bara kontakta Grand och boka biljett för att få sin plats garanterad.

Föreställningarna spelas på Grand och i Konstfabriken, förutom gruppen från Island som kommer att spela utomhus på Borgbacken med sin samurajföreställning.

Neata Youth samlar unga vuxna till teaterworkshop

På teaterfestivalen kommer man också få se en helt ny föreställning. Det blir ett verk av en grupp unga vuxna som kommit till Borgå för att delta i ett teaterläger, arrangerat av Neata Youth. De 20 teaterintresserade ungdomarna mellan år 18 och 25 kom till Borgå från sina nordiska och baltiska hemländer en vecka innan festivalen och har haft mycket på schemat varje dag. Om dagarna har de teaterövningar där de jobbar tillsammans i grupp och varje kväll turas de om att ordna någon kvällsaktivitet.

Albert Häggblom är projektledare för Neata Youths workshop. För fem år sedan var han delaktig i att starta upp Neata Youth, som har ordnat två workshoppar tidigare.

- Vi ville samla ungdomar från olika länder för att göra teater tillsammans. Så vi startade Neata Youth. Det här är tredje workshopen och i år har vi 20 deltagare från 8 olika länder, säger Häggblom.

Skandinaviska och kroppsspråk som kommunikationsmedel

Ungdomarna från de olika länderna pratar mest engelska med varandra men imponerande lätt förstår islänningen María Björt Ármannsdóttir och färöingen Jóhanna Magnusardóttir Isaksen svenska. I skolan läser de danska och för att prata med Sara Lindström så slår de om till skandinaviska. Alla tre teaterentusiaster har varit väldigt nöjda med workshopen:

Amatörskådespelare intervjuas
Bildtext Sara Lindström, Albert Häggblom, Jóhanna Magnusardóttir Isaksen och María Björt Ármannsdóttir intervjuas för Yle Östnyland.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

- Vi har ett speciellt tema varje dag på övningarna. Idag har vi känslor och igår hade vi kropp som tema. Vi bara experimenterar, igår använde vi till exempel bara kroppen för att uttrycka saker, utan ord, säger Björt Ármannsdóttir.

Lindström från Sverige säger att hon inte kunde vara nöjdare.

- Det här är femte dagen vi har workshop men det känns som om vi har känt varandra mycket, mycket längre. Alla pratar bra engelska, så vi gör oss förstådda. Annars hjälper vi till med kroppspråk. Det har varit så himla kul att träffa nytt folk och göra teater tillsammans. Det är inspirerande och spännande, säger Lindström.

Neata- festivalen kör igång tisdagen den 1.7 och avslutas den 6.7. Föreställningarna hålls på Grand och i Konstfabriken och är gratis för alla. Mer info hittas på Luckan i Grand eller på festivalens webbplats.