Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många vill bli glömda av Google

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Stor skylt med texten Google utanför företagets kontor i New York.
Bildtext Google har blivit ombett att radera personers historia i sökmotorn.

Google har meddelat att omkring 41 000 personer har ansökt om att informationsjätten ändrar deras internethistoria.
Men fullt så enkelt är det inte att få oönskade artiklar raderad från internet.

Just nu går Google igenom ansökningarna och godkänner eller avfärdar dem. Alla ansökningar kommer från europeiska länder, eftersom lagstiftningen som tillåter att man ansöker om att bli glömd bara gäller dem.

Timo Karjalainen leder datasäkerhetsföreningen Electronic Frontier Finland. Han tycker antalet sökande är högt.

- Det betyder att folk vet att det kan finnas känsliga uppgifter om dem i sökmotorer eller på andra offentliga platser på internet. När informationen väl finns där ute är det ändå svårt att ta bort den. När det kommer till ens eget personskydd och integritet så gäller det att satsa preventivt, alltså tänka noga efter vilka uppgifter man vill avslöja offentligt.

Det handlar alltså om länkar som kommer fram i sökmotorn då någons namn googlas.

Det som gör det möjligt att ansöka om att bli glömd av Google är ett beslut från EU-domstolen från maj i år. Domstolen slog fast att "rätten att bli glömd" måste bevaras när de beslöt att en länk till en spansk mans konkurs från femton år tillbaka skulle avlägsnas. Men beslutet är långt ifrån entydigt, tycker Karjalainen.

- EU-domstolens beslut berör en komplicerad gränsdragning. Domstolsbeslutet handlade alltså om fall som till exempel brottsdomar, som var offentliga när domen föll, men som fortfarande är kopplade till personens namn tiotals år senare via sökmotorn. Det strider mot rätten till personskydd. Men att dölja sådana uppgifter kan tolkas som brott mot rätten att få fri tillgång till information. Det är knepigt, säger Karjalainen.

Dessutom innebär inte en Googleborttagning att man blir fri från ett komprometterande förflutet. Det är bara sökningar som görs från IP-adresser inom Europa som begränsas. För internetanvändare i t.ex. USA syns de oönskade artiklarna fortfarande.

- Google och de andra sökmotorerna är ju inte de enda på internet som minns obehagliga händelser i det förflutna. En gammal nyhet har ju kunnat stiga upp till ytan så länge det har funnits tidningar och att bara rensa Google hjälper förstås inte mot det. Sökmotorer är mycket snabba sätt att hitta information, men du kan hitta samma information långsammare på annan väg. Om vi då genom det här domstolsbeslutet rör oss mot ett samhälle där information kan vara helt offentlig, men att spridandet av samma information är straffbart så rör vi oss på mycket hal is.

- Jag känner själv ingen som ansökt om att bli borttagen från Google, säger Karjalainen.