Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Framtiden för Finlands damhandboll osäker

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Finland - Slovakien 26.3.2014
Bildtext Birgitta Lindholm jobbade i fem år med landslaget. Nu har hon avgått.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Birgitta Lindholm har lämnat sitt uppdrag som tränare för damernas handbollslandslag. I fem år har hon arbetat med det finska damlandslaget och nu när saker börjat se bättre ut än på länge fattade hon beslutet att gå. Det kan verka som ett konstigt beslut, men för Lindholm var det en naturlig åtgärd.

- Mitt beslut var ganska klart i och med att landslaget inte kommer att få vara med och spela VM-kval till hösten.

Birgitta Lindholm förklarar att det är ett beslut som har mognat fram och hon berättar att efter fem år kände hon också någonstans att hon hade gett vad hon kunnat åt och för laget. Ändå är hon övertygad om att det kommer att ta tid att förstå och inse vad beslutet innebär.

Spelare har viss förståelse

Spelarna Mi Weurlander (Kyrkslätt IF), Sara Wilhelmsson (Kyrkslätt IF) och Alexandra Olsson (Grankulla IFK) beklagar alla det beslutet som förbundet fattat. Men de hyser också en viss förståelse, idrotten brottas med realiteter som ekonomi och resultat på planen.

Alexandra Olsson, målvakt i Grankulla IFK, ser ekonomin som ett överhängande problem.

- Jag kommer kanske spela i damlandslaget snart, men om de inte har några pengar så blir det svårt.

Spelarna själva ser damlandslagets utveckling den senaste tiden som mycket positiv, något som Birgitta Lindholm också håller med om.

- Damlandslaget har föryngrats och har nu fler spelare utomlands än någonsin, säger Lindholm.

En trend verkar dessutom vara att allt fler unga tjejer, med landslagsdrömmar, är beredda att flytta utomlands för att få utveckla sitt handbollsspel.

- Den trenden är något som enbart gynnar finsk handboll och framför allt då landslaget, menar Lindholm.

Brist på jämställdhet

Trots allt det här får alltså laget inte fortsätta på samma sätt och förstås väcks frågan om varför det blev så här. Sist och slutligen handlar det om så mycket mer än ekonomi och hur laget presterat i kvalen.

- När det talas om resurser så väljer man alltid herrarna framöver damerna, säger Birgitta Lindholm och bekräftar att det finns en orättvisa inom idrotten, nämligen bristen på jämställdhet.

Enligt Lindholm ligger handbollsdamerna på samma nivå som herrarna. Både dam- och herrlandslaget har haft det svårt att nå till slutspelen. Kvalmatcherna har gått upp och ned för damerna och stora förluster har varvats med betydligt jämnare matcher under senare tid.

Det faktum att herrarna nu har gått vidare från förkval till nästa kvalrunda lyfter Lindholm fram som något mycket positivt, men deras nivåer är i princip likvärdiga.

Den finska handbollen kan tyckas blöda för tillfället. Klubblag som drar sig ur sina respektive serier och ett landslag som inte kommer att få kvalmatcher till hösten. Kvalmatcher, som Birgitta Lindholm menar, är mycket viktiga för lagets utveckling, men det finns trots allt en positiv framtidstro bland spelarna

Det finns ett växande intresse för handbollen, ett intresse som säkert också kommer att kunna öka i takt med att landslagen når framgångar. För tillfället är dock ett av landslagen vingklippt då damlandslaget måste nöja sig med träningsmatcher. Kvalmatcherna, de stora matcherna, kommer att utebli för tillfället och moroten för spelarna, om inte saknas, så är den svår att se.

Birgitta Lindholm besökte Radiohuset torsdagen den 26.6 i programmets nya serie Sport i Radiohuset med Robban som sänds varje sommartorsdag mellan klockan 16.30 och 17. Torsdagen den 3.7 är Sixten Boström gäst.

Mer om ämnet på Yle Arenan