Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Känslan av otillräcklighet följer mig fortfarande"

Från 2014
Uppdaterad 15.09.2014 10:50.
Filmregissören Dome Karukoski, en av vegas sommarpratare 2014 har en vit papegoja på axeln. I solglasögonen speglas fotografen och en vän. Det är sommar

Efter fem filmsuccéer och en sjätte film under arbete känner sig filmregissör Dome Karukoski fortfarande otillräcklig. Allt är bara ett misstag, på något mystiskt sätt har han lyckats lura filmjuryn. I sitt sommarprat talar Dome om att älska sig själv på rätt sätt och njuta av det man åstadkommit.

För Thomas, Dome Karukoski har det tagit lång tid att inse att han är en bra regissör. Han blev mobbad i skolan, kanske inte lika allvarligt som en del mobbningsoffer, men för den unga Thomas kändes det som världens undergång. Dome Karukoski tror att det är från den tiden känslan av otillräcklighet föddes.

- Mina filmer har gjort succé såväl i Finland som utomlands, ändå är jag stel av skräck varje gång jag tar mig an en ny film.

En vän till Dome, en kläddesigner, talar om ett ”Jaska från Joensuu” komplex. Man kan aldrig njuta av rädsla för att Jaska från Joensuu ska säga som det är, det vill säga nedvärdera ens kläder eller film.

- Men hur lär man sig att älska sig själv på rätt sätt? Njuta av det man åstadkommit?

Dome Karukoski pratar också om passionen, som leder till att kalendern fylls och småningom svämmar över.

- Vi tar oss an fler och fler projekt. Ändå fungerar inte våra hjärnor eller själen snabbare än för hundra år sedan.

- Det krävs att vi stannar upp, om vi inte vilar och ger oss tid till eftertanke lider arbetet, vänskapsbanden och parrelationerna.

Barn, uppfostran och att mocka skit

Dome Karukoski blev pappa för första gången den här våren (2014). Han vill uppfostra sin son som han själv blivit uppfostrad. Han vill att sonen ska lära sig uppfatta lycka.

Dome säger att han kan ses som lite gammelmodig, men han tror att arbete uppfostrar. Ett barn ska kunna känna sig trygg, men man ska inte heller skämma bort barn.

Själv började han jobba som 13-åring. Han jobbade på en planskola och på sin första arbetsdag mockade han frusen gödsel med spade.

När han idag tänker tillbaka och jämför sitt sommarjobb med nuvarande jobb som filmregissör tänker han bland annat på filmfestivalen i Cannes.

- Filmfestivalen i Cannes upplevs av utomstående som glitter och glamour, men egentligen är det fråga om världens största filmmarknad där man ska marknadsföra, finansiera, sälja och köpa filmer.

Dome berättar hur filmbranschens folk driver sig själva till det yttersta och galenskapen blir bara värre och värre för var dag som går. Också här infinner sig rädslan och känslan av otillräcklighet.
Det är här Dome Karukoski jämför sitt nuvarande jobb med sitt sommarjobb på plantskolan.

- Också då klarade jag av sälja blommor, mocka skit och dessutom sälja dyngan till blommorna.

- Men man måste tro på eget projekt så man kan sälja sin berättelse, sin film.

Dome Karukoski sommarpratar den 14 augusti kl 10.05 och 18.03 i Radio Vega. Du kan också lyssna på hans sommarprat på Yle Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan