Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

”Det är jättefint för hela Borgå det här!”

Från 2014
Uppdaterad 30.06.2014 11:37.
Avanti
Bildtext Avanti! Duo på Zum Beispiel
Bild: Yle/Mikaela Wikström

I år är det 29:e gången som musikevenemanget Avanti! Sommarmusik arrangeras i Borgå och Lovisa. Under helgen 27-29.6 ordnas pop-up konserter runt om i Borgå på flera restauranger. En av dem gick av stapeln på Zum Beispiel fredagen den 27.6.

Fredag eftermiddag är det rätt fullt på restaurang Zum Beispiel då Avanti! Duo sätter igång med ett litet musiksmakprov. Många har passat på att förena lunch med lite musik. På plats är cirka femtio-sextio människor. Alla bord är upptagna och då och då kommer det in mera människor som stannar invid ingången och lyssnar en stund. Det är varmt och servitörerna får balansera mellan borden med matportionerna. Stämningen känns glad, avslappnad och förväntansfull.

Zum Beispiels ägare och köksmästare Georg Simojoki berättar att det hela veckan varit fullsatt. Restaurangen har inte gjort några specialarrangemang för pop-up konserten. Simojoki säger att det är hela idén med pop-up , det vill säga att artisterna kommer in en stund och spelar och gör folk glada utan att restaurangen ställer till med en massa specialarrangemang.

Pop-up konserterna på restaurangerna runtom i Borgå är tänkta som smakprov på de längre konserterna som i helgen ordnas på Konstfabriken och Postbacken.

Musiken väcker positiva känslor

Helena Jokiniva från huvudstadsregionen besöker Borgå för dagen. Jokiniva tycker att musiken är ett trevligt tillägg fastän hon inte kommit till Borgå enkom för den. Den här gången hinner hon inte med att besöka något annat evenemang.

Roope Lenkkeri besöker Zum Beispiel tillsammans med sina två söner. De har passat på att förena god lunch med bra musik. Lenkkeri tycker att det är viktigt och fint att evenemang som Avanti! ordnas. Det är frågan om en sällsynt konsertserie.

- Det är viktigt att välspelad konstmusik spelas för allmänheten, säger Lenkkeri eftertänksamt. Han hoppas att han senare i helgen kan besöka något annat evenmang.

Vid ett annat bord sitter Helle och Lasse Schmidt. Helle Schmidt lyser av glädje då Avanti! kommer på tal.

Helle och Lasse Schmidt
Bildtext Helle och Lasse Schmidt
Bild: Yle/Mikaela Wikström

-Det är jätte fint för hela Borgå det här! Jag har besökt Avanti! evenemangen redan i tjugofem år och deltog också i gårdagens öppningskonsert.

Paret Schmidt besöker Zum Beispiel för musikens skull. Helle Schmidt ska ännu delta i en konsert på Postbacken ute i naturen och söndagen kommer hon att tillbringa på avslutningskonserten. Förväntningarna är på topp inför de kommande evenemangen. Det roligaste är de överraskningar som konserterna brukar bjuda på, säger hon.

- Det är toppenartister som uppträder!

På Avantis webbplats finns mera information on helgens övriga evenemang.