Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rättsexperter: Inget prejudikat av domarna

Från 2014
Uppdaterad 27.06.2014 19:53.
Åtalde man misstänks för planerande av attentat
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

På fredagen delades det för första gången ut domar för förberedelse av grovt brott. Domarna väntas ändå inte lägga grunden till för hur liknande fall avgörs framöver.

Sedan augusti 2013 har det i Finland varit straffbart att planera ett antal grova brott. Hit hör bland annat mord, grov stöld, grov misshandel och gisslantagning.

Maxstraffet för förberedelse av grovt brott mot liv och hälsa är 4 år och Helsingfors tingsrätt dömde på fredagen en man och en kvinna till 3 års fängelse för att ha planerat en attack mot Helsingfors universitet.

Enligt Kimmo Nuotio, professor i straffrätt vid Helsingfors universitet, stod straffet i proportion till brottet.

– De hade förberett ganska grymma saker, så jag tycker det är helt okej att gå så här högt upp på straffskalan.

Svår sits för de dömda

Nuotio konstaterar att de dömda nu är i en svår situation. Rättspsykolog Tom Pakkanen är inne på samma linje.

– Risken finns ju att folk jämställer dom här personerna med till exempel de två tidigare skolskjutarna som de facto har utfört sina dåd. Visst är det hemskt att planera att ta livet av 50 personer, men man ska inte blanda ihop planerat med utfört.

Pakkanen påminner också om att den här typens brottslingar inte försvinner på grund av strängare lagar. Han menar att problemet är större och borde lösas på andra håll.

– Trenden med att tro att allt kan lösas i rätten är inte heller enbart positivt, säger Pakkanen.

Det krävs mer än tomt prat för åtal

Nuotio berättar att tomt prat eller skriverier på nätet inte leder till åtal. Det krävs mer bevis än bara korrespondens mellan planerarna, vilket kommer att vara utmanande i framtiden.

– Jag ser inte nåt speciellt prejudikatvärde i de här domarna. Vi kommer ofta att ha bevisproblem i sådana här fall i framtiden. Också om det här fallet går till hovrätten så är det precis den punkten som kommer att diskuteras.

Läs också:
Planerna på massmord gav tre års fängelse

Diskussion om artikeln