Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

20 000 deltog i Prideparaden

Från 2014
Uppdaterad 28.06.2014 23:32.
Yle Nyheter TV-nytt: Muntra och hoppfulla miner under Prideparaden i Helsingfors - Spela upp på Arenan

Den årliga Prideparaden ringlade sig fram längs Helsingfors gator på lördagen. Arrangörerna tror att lagutskottets nedröstning av en könsneutral äktenskapslagstiftning bidrog till att extra mycket folk lockats att delta i evenemanget.

Klockan 13 startade årets Prideparad, en åsiktsyttring för jämlikhet och mångfald, från Senatstorget mot Sinebrychoff Park. 20 000 deltog i paraden.

- Vi antar att minst lika många deltar i processionen i år som tidigare år, alltså cirka 8000-9000 personer, sade Senni Moilanen, arrangör för Helsinki Pride före paraden startade.

Moilanen trodde att deltagarantalet skulle kunna stiga i år med anledning av att lagutskottet tidigare i veckan röstade ner medborgarinitiativet om en könsneutral äktenskapslagstiftning.

- Nu om någonsin är det tid att marschera för jämlikhet, så att också beslutsfattarna ser att det faktiskt finns många finländare som står bakom de här sakerna, sade hon.

I paraden deltog förutom privatpersoner också ett flertal organisationer och partier.

Rusning i centrum

Paraden orsakade en del trafikregleringar i centrum av Helsingfors.

Prideparaderna har för det mesta gått lugnt till. Den allvarligaste situationen uppstod 2010 då paraddeltagarna utsattes för en gasattack. Tre män dömdes till villkorligt fängelse för attacken.

Diskussion om artikeln