Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

20 000 deltog i Prideparaden

Från 2014
Uppdaterad 28.06.2014 23:32.
2 min

Den årliga Prideparaden ringlade sig fram längs Helsingfors gator på lördagen. Arrangörerna tror att lagutskottets nedröstning av en könsneutral äktenskapslagstiftning bidrog till att extra mycket folk lockats att delta i evenemanget.

Klockan 13 startade årets Prideparad, en åsiktsyttring för jämlikhet och mångfald, från Senatstorget mot Sinebrychoff Park. 20 000 deltog i paraden.

- Vi antar att minst lika många deltar i processionen i år som tidigare år, alltså cirka 8000-9000 personer, sade Senni Moilanen, arrangör för Helsinki Pride före paraden startade.

Moilanen trodde att deltagarantalet skulle kunna stiga i år med anledning av att lagutskottet tidigare i veckan röstade ner medborgarinitiativet om en könsneutral äktenskapslagstiftning.

- Nu om någonsin är det tid att marschera för jämlikhet, så att också beslutsfattarna ser att det faktiskt finns många finländare som står bakom de här sakerna, sade hon.

I paraden deltog förutom privatpersoner också ett flertal organisationer och partier.

Rusning i centrum

Paraden orsakade en del trafikregleringar i centrum av Helsingfors.

Prideparaderna har för det mesta gått lugnt till. Den allvarligaste situationen uppstod 2010 då paraddeltagarna utsattes för en gasattack. Tre män dömdes till villkorligt fängelse för attacken.