Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Första Kanonruset löptes i soligt väder

Från 2014
Uppdaterad 30.06.2014 07:49.
Startskottet har gått i Kanonruset
Bildtext Startskottet för första Kanonruset har gått.
Bild: Yle/ Markus Haakana

Vädergudarna var välvilligt inställda då Kanonruset för första gången löptes i Ekenäs. Kanonruset, som uppkom då Kanontian och Raseborgsruset slogs samman, ordnades på lördagen.

Omkring tjugofem barn deltog i Mini-Kanonruset
Bildtext Omkring 25 barn deltog i Mini-Kanonruset där sträckan var 5 kilometer.
Bild: Yle/ Markus Haakana

Före startskottet, som avfyrades av brigadkommendören kommodor Olavi Jantunen och stadsfullmäktiges ordförande i Raseborg Thomas Blomqvist, uppträdde Mikko Sipola band.

Evelina Lundström såg också till att alla deltagare värmde upp ordentligt. Blomqvist höll också ett tal före startskottet gick av.

Drygt 550 motionärer deltog i Kanonruset. Deltagarna fick välja mellan tre olika löpsträckor, 5, 10 och 20 kilometer. För barn under femton år var det möjligt att delta i Mini-Kanonruset som mätte fem kilometer.

Arrangörerna rätt nöjda

Stina Heikkilä från Finlands Svenska Idrott är projektchef för Kanonruset. Hon säger att arrangörerna är både nöjda och missnöjda med deltagarantalet.

- Vi är nöjda med tanke på hur dåligt vädret var hela juni månad och med att evenemanget nu har ett nytt namn som ännu kanske inte är så känt, säger Stina Heikkilä.
Lite besvikna är arrangörerna ändå.

- Vi hade nog väntat oss några hundra till, säger hon.

De flesta av deltagarna, kanske nittio procent valde att springa eller gå 10 kilometer.

- Merparten av deltagarna var kvinnor, men glädjande nog tycks en viss boom bland omkring 30 år gamla män nu ha kommit. För väldigt många män i den åldern deltog, säger Heikkilä.

Kanonruset igen 27.6.2015

Hon säger att det bland deltagarna också fanns ”polttargäng” (svensexa eller möhippa) med. Stina Heikkilä är också glad över att barnens Mini-Kanonruset fick omkring 25 deltagare.

I nästa år ordnas Kanonruset den 27:e juni. Enligt Heikkilä har man inga planer på att ändra på evenemangets koncept.

- Vi skall förstås sätta oss ned och utvärdera det här evenemanget tillsammans med representanter från Topptrim, men det är knappast så klokt att ändra på ett evenemang varje år. Det här var ju ändå nu det första Kanonruset, säger Stina Heikkilä.

Motionsloppet arrangerades av Finlands Svenska Idrott i samarbete med Motionsföreningen Topptrim, Dragsviks Idrottare och Nylands Brigad. Start och mål var på garnisonsområdet i Dragsvik.