Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA massdeporterar flyktingar

Från 2014
Uppdaterad 29.06.2014 23:13.
Yle Nyheter: USA har svårt att hantera ökande flyktingmassor - Spela upp på Arenan

Från oktober i fjol till maj i år kom 47 000 ensamma barn över gränsen till USA från Mexiko, vilket är dubbelt fler än under samma tid ifjol. Största delen av flyktingarna kommer från Honduras, där de flyr utpressning, våld och misär. Största delen av dem skickas tillbaka, och president Barack Obama försöker nu bekämpa problemen i immigranternas hemland.

- Det känns som om mitt hjärta skulle ha krympt och mina drömmar kastats i sopkorgen, säger Wendy Reyes häftigt snyftande.

Hon kom med sina tre barn från Honduras ända till bron över till Laredo i Texas, men där blev det stopp, och nu ska hon skickas tillbaka. Hon delar öde med många av sina ladsmän. Tre flygplan i veckan lyfter från amerikansk mark och tar immigranter tillbaka till Honduras. Tillbaka till ett helvete.

karta över honduras
Bild: Yle

Livsfarlig resa

Att ta sig från Honduras genom Mexiko till USA har kostat många livet. Våldtäkter, tvångsprostitution och drogkarteller är bara en del av farorna. De som kommer ända fram till den amerikanska gränsen är ofta utmärglade och undernärda. Men många anser att det är det värt, att det är bättre än att stanna i Honduras.

- Barn väljer att utsättas för sexuellt utnyttjande och som gratisarbetskraft, eftersom det som de går igenom i Honduras är värre. Där finns mord, avrättningar och tortyr. Därför flyr barnen, säger Jose Guadalupe Ruelas, chef för välgörenhetsorganisationen Casa Alianza som hjälper barn.

Honduras ligger ofta högt i uppskattningar som listar världens farligaste och fattigaste länder. Omkring 20 människor mördas i landet varje dag. Det har lett till att speciellt unga flyr landet i alarmerande fart och många områden har blivit spökstäder.

Uppskattningsvis 100 000 människor flyr från Honduras varje år, och bara i år har över 30 000 redan skickats tillbaka till landet med 8,5 miljoner invånare.

- Där jag kommer ifrån finns bara brottslighet. Även om vi led under resan tackar vi gud att vi är här, säger immgiranten Ingrid Zulema Quinonez från Honduras.

Problem för Obama

På busstationen i Laredo i Texas sitter dussintals kvinnor och barn och väntar. De hoppas på positivt besked om att få stanna i USA. På mottagningscentralerna i staden får de inte plats - för de är redan överfulla.

Människorsmugglare sprider rykten om att immigranterna ska få asyl när de väl är framme och tjänar på så sätt stora pengar. De flesta tvingas ändå bara åka tillbaka därifrån de kom.

President Obama kallar det en akut humanitär kris, och tidigare i månaden bad presidenten kongressen om 1,4 miljarder dollar för att tampas med flyktingvågen. Han vill hjälpa de lokala regeringarna att ta itu med problemen så att människor inte ska behöva fly. Pengarna ska också gå till att hjälpa dem som skickats tillbaka att integreras i samhället på nytt.

Men Jose Guadalupe Ruelas säger att pengarna hittills inte gjort mycket nytta i Honduras.

- Det regeringen har gjort är bara en publicitetskampanj i media om problemet, men vi ser inga konkreta åtgärder som inte skyller på föräldrarna på något sätt. Det är inte deras fel att regeringen inte kan kontrollera säkerhetsläget, säger han.

I USA har man länge försökt göra reformer gällande immgirationslagstiftningen. En ny lag antogs ifjol av senaten, men också representanthuset måste godkänna den. Där har ändå republikanerna satt stopp för den.

Diskussion om artikeln