Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bulgarien försäkrar att banksystemet är stabilt

Från 2014
Uppdaterad 29.06.2014 23:07.
Folk står i kö utanför en bulgarisk bank i huvudstaden Sofia den 20 juni.
Bildtext Bankrusning i Sofia den 20 juni
Bild: EPA/LADISLAV TSVETKOV

Bulgariens president Rosen Plevneliev försäkrar att de statliga institutionerna gör sitt bästa för att trygga bulgarernas bankdepositioner, och att det inte finns orsak att gripas av panik. Uttalandet är ett försök att lugna bulgarerna inför måndag morgon då bankerna öppnar igen.

Landets centralbank tog förra veckan över en av de stora bankerna efter att oro för depositionerna fick kunderna att rusa till banken för att ta ut sina pengar. En ny bankrusning ägde rum i fredags då kunderna försökte ta ut sina pengar från en annan bank. Inom loppet av några timmar tog kunderna ut motsvarande cirka 400 miljoner euro.

Enligt centralbanken pågår en attack med avsikt att destabilisera bankväsendet i Bulgarien. Nu försöker man utreda vem som ligger bakom de e-postmeddelanden och sms som har gjort bankkunder oroliga. Myndigheterna har gripit minst fem misstänkta.

Plevneliev meddelade också att han upplöser parlamentet och utnämner en interimsregering i augusti fram till valet i oktober.

Trots politiska och ekonomiska problem anser ekonomisk expertis både i Bulgarien och utomlands att det inte finns någon överhängande risk för ekonomisk kollaps.

Diskussion om artikeln