Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Costa Rica fortsätter drömma efter straffdrama

Från 2014
Uppdaterad 30.06.2014 08:47.
Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Höjdpunkter från Costa Rica–Grekland - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Med nittio minuter på klockan och 1–0 på resultattavlan trodde Costa Rica att kvartsfinalen var kirrad. Efter en grekisk utjämning på tilläggstid fick succélaget vänta på att fira till efter straffläggningen.

Programmet är inte längre tillgängligt
Sportinslag: Costa Rica–Grekland med svenskt referat - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Med två lag som täppt till i defensiven var det inte svårt att förutspå en målfattig tillställning. Det blev precis så. Den första halvleken gladde inte många åskådare. Publiken buade då domaren blåste för pausvila.

Det var egentligen bara en situation som höjde pulsen på allvar. Dimitris Salpingidis hade ett ypperligt läge att öppna målskyttet för Grekland, men stjärnmålvakten Keylor Navas visade med ett högklassigt ingripande varför Costa Rica dittills bara släppt in ett mål i VM.

Utjämning på tilläggstid

Efter pausvilan lyckades Costa Rica i offensiven.

Bryan Ruiz visade att precision ibland är bättre än kraft då det kommer till att göra mål. Med en välriktad bredsida styrde han in ett inlägg bakom en totalt ställd Orestis Karnezis.

Några minuter senare kunde det ha sett ännu värre ut för Grekland. Domaren Benjamin Williams missade en solklar hands på Vasilis Torosidis i det egna straffområdet och grekerna klarade sig undan med blotta förskräckelsen.

I stället gick det på tok för Costa Rica, då Oscar Duarte tog sitt andra gula kort för kvällen efter en onödig och sen tackling.

Det blev en till match med sen dramatik. Den grekiska pressen blev för stor och mittbacken Sokratis Papastathopoulos lyckades utjämna på tilläggstid med sitt första landslagsmål någonsin.

Med målet är årets turnering redan nu uppe i samma antal gjorda mål som under hela VM 2010.

Straffar avgjorde

Grekland hade några goda chanser att avgöra, men det blev straffar efter en mållös halvtimme.

I en högklassig straffläggning var det den åttonde skytten, Theofanis Gekas som missade. Navas stod för en världsklassräddning. Costa Rica satte fem bollar och tog sig vidare.

Costa Ricas chefstränare Jorge Luis Pinto höll inte tillbaka då han talade om laget och segerns betydelse för Costa Rica.

- Den här segern är till alla er där hemma och ute på våra gator. Människorna älskar fotboll och de förtjänar verkligen det här. Vi är ambitiösa, vi vill utvecklas och vill Gud går vi vidare i den här turneringen, sade en extatisk Pinto efter matchen.

Holland väntar costaricanerna i kvartsfinalen.

Resultat:
Costa Rica–Grekland 6–4 efter straffar (1–1 efter full tid)
Costa Rica: Ruiz, 52
Papastathopoulos, 90

Diskussion om artikeln