Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vrak läcker olja i Östersjön

Från 2014
Uppdaterad 30.06.2014 11:37.
Oljeläcka norr om Gotska sandön, juni 2014.
Bildtext Miljöräddningsoperationen pågår några dagar.
Bild: Kustbevakningen

Den svenska kustbevakningen misstänker att ett vrak är orsaken till en oljeläcka norr om Gotska sandön. Kustbevakningen har inlett en miljöräddningsoperation för att samla upp oljan.

Oljan bubblar upp från bottnen och därför misstänks fartyget Immen, som förliste för 40 år sedan, vara orsaken till läckan. Fartyget ligger 120 kilometer sydväst om Åland. Enligt obekräftade uppgifter var Immen lastat med 62 ton olja då det förliste.

Oljeläcka utanför Gotska Sandön
Bild: Kustbevakningen.se

– Vi har börjat samla upp oljan från ytan. Tyvärr kan vi inte göra en insats nere vid själva vraket eftersom det ligger på 100 meters djup, säger Anders Ekstrand, operativ ledare vid kustbevakningen.

Att oljan nu börjat läcka ut, beror på att tankarna i vraket rostat sönder.

– I Östersjön tar det extra tid för saker att rosta eftersom havet är syrefattigt och salthalten är låg, säger Ekstrand.

Vid Världsnaturfonden WWF oroar sig naturskyddschef Jari Luukkonen för läckan.

– Alla kommer säkert ihåg oljeolyckan i Brahestad för några veckor sedan. Där hamnade 3–5 ton olja i vattnet men det tog flera veckor att städa upp allting.

Enligt Lukkanen är 62 ton i sig inte så mycket olja. Det är om oljan når stränder som situationen blir allvarlig, säger han.

Diskussion om artikeln