Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Kalif Ibrahim" utmanar al-Qaida

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 12:09.
pansarvagnar
Bild: EPA

Jihadistgruppen Islamiska staten i Irak och Syrien, Isis, utropade på söndagen ett kalifat. Gruppens ledare utnämndes till kalif och "Kalif Ibrahim" vill att alla sunnimuslimer ska svära trohet till honom.

Åtmistone är deklarationen en provokation mot terrornätverket al-Qaida.

Jihadistgruppen Isis öppnade alltså fastemånaden Ramadan med ett riktigt bombastiskt uttalande.

I det bandade uttalandet säger sig alltså Isis ha etablerat ett kalifat och utsett sin ledare Abu Bakr al-Baghdadi till kalif. Kalifatet sträcker sig tillsvidare från Aleppo i norra Syrien till Diyala-provinsen i Irak, men Abu Bakr al-Baghdadi vill nu kallas kalif Ibrahim och Islamiska staten i Irak och Syrien ska nu bara heta Islamiska staten.

Isis nye kalif
Bild: Bild: USA:s utrikesminiterium / EPA

I uttalandet uppmanas alla jihadistgrupper, alla emirat och muslimska stater och alla muslimer att svära trohet till sin nye ledare och att avvisa demokrati och annat västligt skräp.

Det här låter ju mest som en propagandaploj och avfärdas av en del bedömare som just det.

Allvarlig utmaning för al-Qaida

Andra bedömare menar att den här deklarationen åtminstone är en allvarlig utmaning för terrornätverket al-Qaida och dess ledare Ayman al-Zawahiri. Isis bröt med al-Qaidas ledarskap vid årsskiftet då al-Qaida krävde att Isis skulle lämna Syrien.

Isis har lyckats med det som al-Qaida aldrig lyckades med - att erövra ett stort landområde som sträcker sig från Aleppo i norra Syrien till Diyala-provinsen i Irak och att så gott som sudda ut gränsen mellan Syrien och Irak. Med de här landvinningarna har Isis också blivit världens rikaste jihadistgrupp och lyckats locka till sig jihadister världen över.

De oljetillgångar som Isis har lagt beslag på i Syrien har gett gruppen möjlighet till lukrativ oljesmuggling och då Isis tågade in i Iraks näststörsta stad Mosul, tömde de centralbankens filial på över 400 miljoner dollar.

Erövringarna i Irak hade ändå inte varit möjliga utan stödet från flera lokala sunnigrupperingar som länge varit missnöjda med den shiamuslimske premiärministern Nuri al-Malikis sekteristiska politik. Frågan är om de här olika sunniledarna har någon som helst lust att underkasta sig Kalif Ibrahim.

Isis är ökänd för att vara ännu fientligare mot shiamuslimer än al-Qaida och för ha använt ännu brutalare metoder än al-Qaida i sina försök att införa sharialagar i erövrade områden.

Diskussion om artikeln